Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Dodijeljene vrijedne nagrade pobjednicima Takmičenja za najljepše pismo

Objavljeno: 08.10.2021. 13:07 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Danas je u hotelu Hilton upriličena svečanost povodom dodjele nagrada pobjednicima Takmičenja za najljepše pismo, a ujedno je i obilježen 9. oktobar, Svjetski dan pošte. Ovo takmičenje, koje je održano tokom maja, a u kome je učestvovalo 166 djece iz Crne Gore, uzrasta od 9 do 15 godina, organizovala je Pošta Crne Gore  u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta.Odlukom stručnog žirija Ministarstva, deset radova ocijenjeno je kao izuzetno uspješno, a za četiri prvoplasirana rada, Pošta Crne Gore pripremila je vrijedne nagrade.

Poštino literarno takmičenje dio je Međunarodnog takmičenja za najljepše pismo, koje organizuje Svjetski poštanski savez već 50 godina, a u kojem, svake godine, učestvuje više od milion djece iz cijelog svijeta.Ovogodišnja tema, zadata od strane Svjetskog poštanskog saveza bila je posvećena globalnom izazovu današnjice i glasila je : „Napiši članu porodice pismo o svom iskustvu s Covid 19“.

Uvodnu riječ na svečanosti imao je Izvršni direktor Pošte, gospodin Dragan Tufegdžić koji je podsjetio da 9. oktobar slavimo kao podsjećanje na dan kada je 1874. godine u Bernu formiran Svjetski poštanski savez. Naglasio je da Pošta Crne Gore ima razloga da posebno obilježi ovaj dan s obzirom da je Crna Gora jedna od država koje su članice ove krovne poštanske organizacije od dana njenog osnivanja.

Tufegdžić se posebno zahvalio učesnicima Takmičenja za najljepše pismo riječima : „Takmičenje je dokaz da pisana riječ ne gubi na značaju bez obzira na tehnološki razvoj. Pošta svoje usluge razvija i digitalizuje, ali pismo, kao tradicionalna poština usluga, i kao simbol Pošte, opstaje. Upravo je Takmičenje način da promovišemo i ovaj segment“.

 Čestitke za osvojene nagrade i želju da nastave sa nizanjem uspjeha i u životu i u radu, djeci je, u svoje i u ime ministarke prof. dr Vesne Bratić,  prenijela direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje, Slavica Ilinčić. Ona je istakla da je u vremenu dominacije informacione tehnologije, lijepo  vidjeti da djecu privlače i ostali oblici komunikacije, da su sposobni da uoče ljepotu i daju svoj doprinos razvijanju i čuvanju zajedništva i solidarnosti.

„Škola je mjesto gdje stičete prva saznanja, nadograđujete ih, brusite, izgrađujete sopstveni stil i bogatite svoju estetsku, vizuelnu i svaku drugu kulturu, a vaši nastavnici svojim umijećem u tome vam daju nesebičnu podršku, podstičući vas da sve to bude trajni dio vaše ličnosti.Ovakve manifestacije motivišu da sve ono što ste usvojili primijenite na najbolji način i zato treba da ih bude sve više. Jedino ako vaše znanje postane dio svijeta koji vas okružuje, u pravom smislu, riječi predstavljaće najveću društvenu vrijednost“, zaključila je Ilinčić i pozvala sve druge ustanove da osmisle svoje projekte i od ranog uzrasta uključe djecu u njih, kako bismo postali bolje, savremenije i naprednije društvo, i naglasila da će im MPNKS uvijek biti pouzdan partner u takvim projektima.

Takmičenje za najljepše pismo

U nastavku programa, dodijeljene su vrijedne  nagrade učenicima koji su osvojili prva četiri mjesta. Srpku Kadriću uručeno je biciklo, Anđeli Jovanović uručen je mobilni telefon, Veljku Popoviću fotoaparat, dok je pobjednici Takmičenja, Martini Grandis, uručen lap top, nakon čega je pobjednica pročitala segment nagrađenog rada.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?