Milović i Popa: Ulazak u EU zavisi od reformi u pravosuđu

Objavljeno: 16.11.2023. 11:25 Autor: Ministarstvo pravde

Evropska unija će u potpunosti podržati reforme u crnogorskom pravosuđu, zaključak je današnjeg sastanka ministra pravde Crne Gore, Andreja Milovića, i ambasadorke Evropske Unije u Crnoj Gori, Oane Kristine Pope. Ambasadorka je izrazila posvećenost EU pružanju podrške Crnoj Gori u ostvarivanju evropskih standarda.

Ministar Milović je istakao da deblokada pravosuđa predstavlja tek početak, te da je neophodna dubinska reforma koja će rezultirati kvalitetnijim pravosudnim sistemom i profesionalnim tužiocima. Hitna mjera u tom procesu je preseljenje Specijalnog državnog tužilaštva u staru zgradu Vlade, gdje će zajedno djelovati s budućim Specijalnim sudom i Specijalnim policijskim odjeljenjem (SPO).

Na današnjoj sjednici Vlade, kazao je ministar, biće povučena odluka o izgradnji Palate pravde na predviđenoj lokaciji na Ćemovskom polju, već se projekat premiješta na adekvatnu lokaciju u urbanom dijelu grada, gdje bi bili smješteni svi sudovi, osim Specijalnog suda.

Ministar je naglasio da je izgradnja Specijalnog zatvora u Mojkovcu jedan od najvažnijih prioriteta, jer bi on služio za izvršenje krivičnih sankcija za djela koja su u nadležnosti SDT, a kojima sudi Specijalni sud. Dodatno, naglašena je potreba za osnivanjem suda u Budvi, sudskog odjeljenja u Tivtu, kao i potreba za dodatnim osnovnim sudom u Podgorici. Takođe, neophodno je ojačati funkciju zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa, uz neophodne ustavne promjene.

Ambasadorka Popa se nada da će do kraja godine Crna Gora ostvariti progres u sprovođenju reformi, naglašavajući da su saradnja i razmjena informacija ključni. Ona je kazala da, iako su ekonomske reforme važne, vladavina prava ostaje temelj bez kojeg nema održivih ekonomskih promjena. Reforme pravosuđa su stoga u očima EU najbitniji korak ka izgradnji pravednog i efikasnog sistema u Crnoj Gori.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?