Milović u Sarajevu: BiH može da računa na bratsku pomoć Crne Gore na svom EU putu

Objavljeno: 27.06.2024. 13:15 Autor: Ministarstvo pravde

Ministar pravde Crne Gore Andrej Milović istakao je da Bosna i Hercegovina u budućnosti treba da računa na bratsku pomoć Crne Gore na svom EU putu. On je naglasio da je Crna Gora spremna da podijeli svoja iskustva, pruži podršku i saradnju kako bi Bosna i Hercegovina što uspješnije savladala izazove na putu evropskih integracija.

„Bosna i Hercegovina je naša bratska država, a naš zajednički cilj je članstvo u Europskoj uniji, i u tom smislu, Crna Gora će biti čvrst i pouzdan partner i saveznik Bosni i Hercegovini,“ rekao je Milović.

Ministar Milović je učestvovao kao jedan od glavnih panelista na Ministarskoj konferenciji na temu pregovora o pristupanju država Zapadnog Balkana Europskoj uniji. Ova važna konferencija fokusirana je na Pregovaračko poglavlje 23 – Pravosuđe, borbu protiv korupcije i temeljna prava, te preostale korake do ove faze.

Tokom panela, Milović je izložio iskustva Crne Gore u vezi s Pregovaračkim poglavljem 23, naglašavajući ostvarene rezultate u reformi pravosudnog sistema i borbi protiv korupcije. Istakao je izazove s kojima se Crna Gora suočava na putu ka članstvu u EU, kao i strategije za prevazilaženje tih prepreka. U svom obraćanju, ministar je posebno naglasio važnost regionalne saradnje i razmjene najboljih praksi između država Zapadnog Balkana.

Pored ministra Milovića, na panelu su učestvovali i Damir Habijan, ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Republike Hrvatske, Tedi Dobi, zamjenik ministra pravde Republike Albanije, te Claire Bazy Malaurie, predsjednica Venecijanske komisije. Panelom je moderirao Davor Bunoza, ministar pravde BiH.

Na konferenciji su uvodna obraćanja održali Davor Bunoza, ministar pravde BiH, Johann Sattler, šef Izaslanstva EU i specijalni predstavnik EU, Nj.E. Fransoa Delmas, ambasador Republike Francuske u BiH, Kler Bazi Malori, predsjednica Venecijanske komisije, te Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koja je i otvorila konferenciju.


(965) MINISTAR PRAVDE CG ANDREJ MILOVIĆ U SARAJEVU: BiH može da računa na pomoć CG na svom putu ka EU - YouTube

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?