Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Vesna Bratić primila novoimenovanog ambasadora Narodne Republike Bangladeš

Objavljeno: 10.12.2021. 14:19 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta, prof. dr Vesna Bratić, primila je danas u prostorijama Ministarstva novoimenovanog ambasadora Narodne Republike Bangladeš u Crnoj Gori Nj.E. gospodina Šamima Ahsana.

Nakon što se zahvalio na toploj dobrodošlici, gospodin Ahsan je naglasio istorijsku povezanost između dvije zemlje, na kojoj treba graditi buduću saradnju. Takođe, predočio je da Bangladeš jeste teritorijalno mala zemlja, ali da je u brojnim sferama prepoznata kao primjer dobre prakse. Jedna od njih je svakako rodna ravnopravnost i zastupljenost žena, ne samo u politici, već i u cijelom obrazovnom sistemu, što je potvrdio činjenicom da je na čelu Vlade i Ministartva prosvjete Bangladeša  žena i da je upravo ženska populacija dominantnija u pohađanju i postizanju dobrih rezultata u  osnovnim i srednjim školama. 

ambasador Bangladeša

U fokusu razgovora bio je sistem visokog obrazovanja u Crnoj Gori, kao i programi razmjene studenata, te saradnja između dvije zemlje na toj osnovi. Ministarka Bratić je u ovom kontekstu izložila da je program studija u Crnoj Gori definisan Bolonjskom deklaracijom, po čijim standardima se realizuju studijski programi na svim evropskim univerzitetima, što podrazumijeva mobilnost studenata i profesora širom Evrope. Poseban akcenat gospodin Ahsan  stavio je na program studija na engleskom jeziku, koji bi omogućio veću mobilnost i pružio priliku  studentima iz Bangladeša pohađanje nastave na Univerzitetu Crne Gore. Ministarka Bratić se u ovom smislu složila sa ambasadorom, dodajući da su za sada zastupljeni  studijski programi na engleskom jeziku samo na pojedinim doktorskim studijama,  ali da će MPNKS u saradnji sa rektorom Univerziteta Crne Gore raditi na akreditaciji i implementaciji ovih programa u najskorijem vremenskom periodu. 

S obzirom da je Narodna Republika Bangladeš članica mnogih evropskih i svjetskih organizacija, obije strane su se složile da se buduća saradnja može odvijati ne samo na bilateralnom, već i na internacionalnom nivou, u svim oblastima koje ovo Ministarstvo pokriva, njegujući različitost i multikulturalnost kao vrijednosti koje odlikuju obije zemlje. 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?