MINISTARSTVO PROSVJETE ANGAŽOVALO JOŠ JEDNOG MEDIJATORA U BERANAMA

Objavljeno: 20.07.2022. 12:59 Autor: Ministarstvo prosvjete

Značajan broj djece  RE populacije i ove godine upisan u obrazovno-vaspitne ustanove

Predstavnici NVO „Udruženje za podršku Roma i Egipćana" iz Berana imali su sastanak u Ministarstvu prosvjete sa Safetom Kalačem, direktorom Direktorata za vaspitanje i obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i nacionalnih zajednica, a povodom obrazovne potrebe pripadnika RE populacije u tom gradu.

Tom prilikom prezentovani su uspješni projekti.

Kao pozitivan primjer navedena je i JU OŠ ,,Radomir Mitrović,, u kojoj se školuje 154 pripadnika RE populacije i u kojoj rade dva saradnika u socijalnoj inkluziji. Istaknut je i uspjeh JU OŠ ,,Vuk Karadžić,, u kojoj se školuje 41 pripadnik RE populacije.

„Ono što smatramo velikim napretkom za Berane je to što je ove godine upisano 26 djece RE populacije predškolskog uzrasta u JPU ,,Radmila Nedić“, pa je u tom smislu prepoznat napor škole ,,Radomir Mitrović“ koja posjeduje kombi i pomaže u prevozu djece RE populacije do vrtića“, kazali su iz te nevladine organizacije.

Izvršni direktor ove NVO Sultan Beća je upoznao direktora Kalača sa svim izazovima na putu ka obrazovanju, potrebama RE zajednice, uslovima života, kao i sa projektom o ,,Aktivnim mjerama za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana u opsšini Berane“,  koji sprovodi ta organizacija a finansira Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava.

Ministarstvo prosvjete je savjestan partner svjestan značaja uključivanja djece u predškolsko obrazovanje, što je veoma značajno za socijalizaciju djece, prevazilaženje jezičkih barijera i kasniji olakšano osnovnoškolsko obrazovanje. Uvažavajuci broj djece pripadnika RE populacije koja se školuju u Beranama, Ministarstvo je odobrilo i angažovanje trećeg medijatora koji će raditi u Beranama na osnovu zahtjeva obrazovnih ustanova iz tog grada, a uz podršku ove NVO.

Beća je istakao da je JU OŠ ,,Radomir Mitrović“ prepoznata po obrazovanju djece iz RE populacije i pronalasku različitih mehanizama da pomoći toj djeci.

Predstavnik NVO mr Nikola Raičević, veoma je zadovoljan što Ministarstvo prosvjete ima veliko razumijevanje za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana, te što čini velike napore u oblasti obrazovanja

Iz te organizacije su poručili da veliku zahvalnost duguju i ministru prosvjete mr Miomiru Vojinoviću, koji je imao razumijevanja za zajedničke napore u smislu obrazovanja djece romsko - egipćanske populacije.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?