Novaković Đurović - Rajnke : Podrška američke administracije u oblasti digitalizacije prostornog planiranja

Objavljeno: 01.08.2022. 10:04 Autor: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Novaković Đurović- Rajnke: Podrška američke administracije u oblasti digitalizacije prostornog planiranja

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ana Novaković Đurović na sastanku sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država, Džudi Rajzing Rajnke podsjetila je na odličnu bilateralnu saradnju koja je prošle nedjelje upotpunjena i potpisivanjem memoranduma sa Američkom privrednom komorom u Crnoj Gori. 

Ministarka je zahvalila ambasadorki Rajnke na pomoći i podršci USAID-a na unapređenju stanja u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama. Kako je navela, predstoji nam period uspostavljanja sistemske legislative u toj oblasti, s obzirom na to da je to jedan od ključnih zahtjeva iz Poglavlja 27. 

“Posebno bih željela da naglasim da smo otpočeli sa temeljnim promjenama u oblasti prostornog planiranja i izgradnji objekata. Pripremamo novo zakonsko rješenje i očekujem, u duhu dosadašnje odlične saradnje, stručnu pomoć i podršku u dijelu digitalizacije prostornih planova, uzimajući u obzir dobru praksu američke administracije”, poručila je ministarka Novaković Đurović. 

Ambasadorka Rajnke se saglasila da je budućnost u digitalizaciji i pravilnom i pravednom planiranju prostora, i da su SAD, kao i do sada, spremne da pruže i ekspertsku i tehničku podršku Crnoj Gori u toj oblasti. 

Na sastanku je razgovarano o značaju potencijalnih američkih investicija u Crnoj Gori u oblasti obnovljivih izvora energije. 

Ambasadorka Rajnke se osvrnula na bogato iskustvo američke administracije u dijelu upravljanja nacionalnim parkovima, te ukazala na mogućnost razmjene iskustva i ostvarivanja partnerstva. 

Ministarka je ambasadorki predstavila predlog upravljačkog modela za Park prirode "Ulcinjska solana" koji je usvojila radna grupa, što je ambasadorka pozdravila, navodeći da je, osim zaštite, veoma značajno ekonomski valorizovati Solanu. Takođe, razmijenjena su mišljenja o TE Pljevlja, kao i o sveukupnoj energetskoj krizi. 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?