ODRŽAN 66. SASTANAK UNWTO KOMISIJE ZA EVROPU U ATINI

Objavljeno: 07.06.2021. 06:36 Autor: Ministarstvo ekonomskog razvoja

66. sastanak Komisije za Evropu Svjetske turističke organizacije (UNWTO) održan je u Atini, pod pokroviteljstvom Vlade Grčke. Crnu Goru na sastanku i pratećim događajima predstavljala je  Aleksandra Slavuljica-Gardašević, v.d generalne direktorke za razvojne politike u turizmu u Ministarstvu ekonomskog razvoja.


„Bila je čast predstavljati Crnu Goru na UNWTO konferenciji za region Evrope. Oporavak turizma od covida se najprije očekuje u Evropi, pa je stav turističkih lidera jasan - saradnja se mora osnažiti jer je evidentan nedostatak iste. Evropa će prevazići covid krizu u turizmu, samo kada sve evropske zemlje budu na sigurnom putu turističkog oporavka. Između ostalog, interesantna je najava "EU digitalnog covid sertifikata". Zapaženo je da postoje nedoumice, pa se isti mora dodatno iskomunicirati jer sertifikat neće biti obavezujući za putovanja, kako se često tumači, već će predstavljati olakšicu čiju prednost putnici mogu da iskoriste“, kazala je Slavuljica-Gardašević.

Sastankom Komisije za Evropu su predsjedavali generalni sekretar UNWTO Zurab Pololikashvili i ministar turizma Republike Grčke, Hari Teokaris. Sastanku su prisustvovali i grčki premijer Kiriakos Mitsotakis i potpredsjednik Evropske komisije, Margaritis Schinas.

Sastanak je bio prilika da se predstavnici država Evrope, koje su članice UNWTO, okupe i razgovaraju o trenutnoj situaciji u sektoru turizma i putovanja, a koju je u potpunosti odredila globalna kriza izazvana pandemijom COVID-19.

Učesnicu su se saglasili da oporavak turizma treba rezultirati ekonomskim i socijalnim oporavkom društva u cjelini. U fokusu sastanka su bile aktivnosti UNWTO preduzete kako bi se podstakao oporavak turizma, te podržao opstanak i obnova miliona radnih mjesta koja se oslanjaju na turizam. Istaknuta je važnost saradnje UNWTO sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i aktivnosti na pružanju tehničke podrške osmišljene da podstakne ekonomski oporavak u nekoliko evropskih zemalja, uključujući Crnu Goru, Grčku, Hrvatsku, Gruziju, Tursku i Turkmenistan. Bilo je riječi i o tekućim aktivnostima Odbora za razvoj međunarodnog kodeksa za zaštitu turista, kao i o planu aktivnosti UNWTO za naredni period u različitim segmentima.

„Evropa ima šansu da na globalnom nivou predvodi ponovno pokretanje turizma, bezbjedno i odgovorno“, rekao je između ostalog na sastanku generalni sekretar UNWTO Zurab Pololikashvili.

Na 66. sastanku UNWTO Komisije za turizam održani su izbori i nominacije za pozicije u nekoliko tijela UNWTO. Pet država je nominovano za predstavljanje Evrope u Izvršnom savjetu UNWTO, i to Hrvatska, Grčka, Ruska Federacija, Jermenija i Gruzija. Mađarska i Uzbekistan nominovani su kao kandidati za ulogu potpredsjednika Generalne skupštine, a Azerbejdžan i Malta za članove Odbora za akreditacije. Grčka je nominovana za predsjedavajuću Komisijom za Evropu u narednom mandatu, a Bugarska i Mađarska za mjesta potpredsednika u narednom dvogodišnjem mandatu. Jermenija je izabrana za domaćina 67. sastanka UNWTO Komisije za Evropu, koji će biti održan u drugoj polovini 2022. godine.

Pod okriljem UNWTO održana je i Konferencija posvećena obalnom i pomorskom turizmu, i to kroz paralelne panele na kojima je bilo riječi o izazovima u ovom segmentu turizma, i ekonomskoj, ekološkoj i socijalnoj održivosti.

Ministarstvo turizma Grčke najavilo je uspostavljanje prvog centra posvećenog mjerenju održivog razvoja obalnog i pomorskog turizma u Istočnom Mediteranu, a u saradnji sa UNWTO. Centar za istraživanje i nadzor zasnivaće se na Egejskom univerzitetu i prikupljaće i analizirati podatke koji se odnose na ekološki, ekonomski i socijalni uticaj turizma.

Napominjemo da je Crna Gora postala punopravna članica UNWTO u novembru 2007. godine na XVII zasijedanju Generalne skupštine UNWTO. Od učlanjenja u UNWTO Crna Gora je posvećena poštovanju principa i ispunjenju ciljeva UNWTO. Crna Gora je članica Regionalne komisije za Evropu, a u dva mandata, 2009-2011 i 2015-2017, zauzimala je mjesto potpresjedavajućeg Komisijom. U periodu 2015-2019. Crna Gora je bila potpresjedavajući Odbora za turizam i održivost.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?