Održan radni ručak sa ambasadorom Jermenije u Crnoj Gori

Objavljeno: 23.09.2021. 12:50

Sekretarka u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, Jovana Ostojić prisustvovala je juče u Vili Gorica radnom ručku koji je organizovao ambasador Republike Jermenije u Crnoj Gori, Nj.E. Ašot Hovakimian (Ashot Hovakimian). Sastanku su takođe prisustvovali članovi Grupe prijateljstva Crne Gore sa Jermenijom, predsjednica Grupe prijateljstva Crne Gore sa Jermenijom, Branka Bošnjak,  predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, Miodrag Lekić i poslanik Vladan Raičević. 

Radni ručak

Tokom otvorenog i sadržajnog razgovora konstatovano je da dvije države karakteriše kontinuirani trend prijateljskih veza, te da postoje sve pretpostavke za  dodatno dinamiziranje interparlamentarne saradnje, ali i sveukupnih bilateralnih odnosa.

Ambasador Jermenije u Crnoj Gori Nj.E Ashot istakao je zadovoljstvo povodom formiranje prve Grupe prijateljstva Crne Gore sa Jermenijom, kao izuzetno efikasnog mehanizma za podsticanje sadržajnije saradnje na nivou dva parlamenta, te naglasio da će i jermenska strana načiniti isti korak. U kontekstu osnaživanja međuparlamentarnih veza, ambasador je ukazao na potrebu realizovanja parlamentarnih posjeta, koje su u prethodnom periodu izostale. Ambasador je, takođe, inicirao formiranje Društva Podgorica-Jerevan.

Otvorenost za svaki vid saradnje sa Jermenijom iskazala je sekretarka u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta  i  osvrnula se na istorijsku činjenicu  da je tokom boravka u Beču 1846. i 1847. godine, Njegoš  u štampariji jermenskog monaškog reda Mehitarista objavio svoje najveće i najznačajnije djelo „Gorski vijenac". U tom kontekstu, istakla je da će jubilej 175 godina od prvog štampanja ovog grandioznog djela biti obilježen naredne godine, te da je to važan  povod za inteziviranje, kako međuinstitucionalne, tako i saradnje na svjetskom nivou sa Republikom Jermenijom. 

Predsjednica Grupe prijateljstva Crne Gore sa Jermenijom Branka Bošnjak istakla je da Crna Gora i Jermenija tradicionalno gaje prijateljske veze, te da u svijetlu unapređenja sveukupnih  bilateralnih odnosa treba dati dodatni impuls intenziviranju parlamentarne diplomatije kako kroz aktivnosti grupa prijateljstva, tako i  putem parlamentarnih posjeta na najvišem nivou. Predsjednica Bošnjak naglasila je i da bi saradnja na nivou univerziteta bila plodonosan korak ka dodatnom učvršćivanju veza dvije države.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić osvrnuo se na kulturno-istorijske veze Crne Gore i Jermenije, te u tom kontekstu istako da bi se 175 godina od štampanja prvog izdanja „Gorskog vijenca”, u jermenskom manastiru u Beču, trebalo adekvatno i obilježiti, te na taj način aktuelizovati kulturni most između Crne Gore i Jermenije.

Radni ručak

Nakon radnog ručka, upriličena je pres konferencija, povodom 30 godina od nezavisnosti Jermenije, na kojoj su govorili potpredsjednica Skupštine Crne Gore i predsjednica Grupe prijateljstva sa Jermenijom Branka Bošnjak i ambasador Jermenije u Crnoj Gori Nj.E. Ashot Hovakimian.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?