Osnažujemo partnerstvo sa NATO, Crna Gora da bude dio Inovacionog fonda

Objavljeno: 09.11.2021. 07:46 Autor: Ministarstvo finansija i socijalnog staranja

Crnogorska ekonomija u narednom periodu može bolje da iskoristi određene povoljnosti od članstva u NATO, a jedna od prilika je i NATO Inovacioni fond, ocijenjeno je u Briselu na sastanku ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića i ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića sa pomoćnikom generalnog sekretara za odbrambena ulaganja, Kamilom Grandom i pomoćnikom za nove bezbjednosne izazove u okviru NATO saveza, Davidom Van Vilom

Tokom konstruktivnih sastanaka ocijenjeno je da je nova Vlada Crne Gore pouzdan partner NATO-a.

Naša učešće u NATO-u koje je trenutno oko 1,8% je ocijenjeno jako pozitivno jer smo mi na vrlo dobrom putu da već do 2024. godine imamo 2% BDP-a potrebnih izdvajanja za bezbjednost i odbranu kako je i dogovoreno na Samitu u Velsu 2014. godine i jedna smo od rijetkih zemalja koja daje prave impulse u tom pravcu. Ministarstvo finansija, koje bi trebalo da bude jako konzervativno po tom pitanju, u ovom slučaju je veoma otvoreno jer smo svjesni da je odbrana veoma bitna i za ekonomiju Crne Gore, a ne samo za geostrateške stvari, izjavio je Spajić nakon sastanka.

Partnerstvo sa NATO savezom osnažujemo kroz sve aktivnosti Vlade

Tokom sastanka govorilo se o tome kako članstvo u NATO savezu podrazumijeva više od odbrane i da se odnosi na ekonomiju.

Drago nam je da smo otvorili neke nove teme poput Inovacionog fonda NATO-a koji se dobro uklapa u strategiju Vlade Crne Gore i mislimo da ćemo tu imati jednu vrlo zanimljivu inicijativu koja bi mogla da krene već od decembra ove godine, zaključio je Spajić.

Razgovarali smo o svim stvarima koje je nova Vlada Crne Gore uradila kada je u pitanju unapređenje otpornosti ekonomije, a sve u kontekstu geopolitike. Još jedna važna stvar o kojoj smo govorili je način na koji ekonomija Crne Gore u narednom periodu može da iskoristi određene povoljnosti koje nas sleduju u okviru članstva NATO savezu, izjavio je Milatović.

Na sastanku je govoreno o tome kako bi trebalo sagledati načine na koji crnogorske kompanije u budućnosti mogu mnogo bolje da učestvuju u javnim nabavkama koje postoje u okviru članstva.

Dosta pažnje smo posvetili i novoj ideji, NATO Inovacionom fondu. Nadamo se da će, nakon što predstavimo ideju ostalim članovima Vlade, Crna Gora postati dio tog Fonda što bi na jedan konkretan način uspjelo da približi ulogu NATO-a, koja je prilično široka i nije isključivo politička ili vojna nego obuhvata širi društveni kontekst, zaključio je Milatović.  


Partnerstvo sa NATO savezom osnažujemo kroz sve aktivnosti Vlade

Tokom drugog dana posjete ministri Milatović i Spajić će predstavnicima zemalja članica EU, koji su dio Radne grupe za proširenje i pregovore o pristupanju Savjeta EU (COELA) detaljno predstaviti program EVROPA SAD, ali se sastati i sa drugim zvaničnicima u okviru evropskih institucija važnih za ekonomski napredak Crne Gore.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?