Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijerski sat - Premijer Krivokapić: Jedino radom Crna Gora može biti drugačija, pobijedimo znanjem a ne političkim igrama

Objavljeno: 29.07.2021. 13:53 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore

Predsjednik Vlade Crne Gore, prof. dr Zdravko Krivokapić odgovarajući na pitanje Ivana Brajovića iz Kluba poslanika Socijaldemokrata Crne Gore, kazao je da, dok se on bavio naučnim radom, poslanik SD-a se bavio politikom, te da je prošao niz vrlo značajnih funkcija.

„Ministra unutrašnjh poslova, ministra saobraćaja i predsjednika Skupštine i vjerovatno Vam sada teško pada poslanička funkcija, jer Vam to izgleda najmanje leži. Ali da se ne bavimo demagogijom o kojoj Vi pričate, ja ću Vama da kažem ono što su činjenice. Vi ste u ovom parlamentu bili predsjedavajući kad se desio najsramniji scenario u istoriji Crne Gore. I Vi znate da je to bilo vezano za Zakon o slobodi vjeroispovijesti. To će istorija da piše. I to ne može da se izbriše nikakvim gumicama, kao što ste možda pokušavali nekim brojkama. Ja sam se prihvatio da u grupi intelektulaca kada drugačije više nije moglo, da branim crkvu i ono što je uvijek bila svetinja Crne Gore. I zato sam stao na čelo koalicije koja se zvala „Za budućnost Crne Gore“. Tu ideju, kao što sam rekao, nisam izdao, ja se ne bavim politikom“, kazao je premijer Krivokapić.

Premijer je ponovio da ga ne interesuje politika. „Interesuje me da osluškujem narod, da znam da su građani zadovoljni, da znam da je turistička privreda zadovoljna, da znam da ekonomski razvoj ide rapidnim putem naprijed i to ćete vidjeti i to se i sada vidi. Možda su Vama najznačajnije mjere koje se tiču ovih karakteristika zdravstvenog sistema, koje su impozantne i ja zahvaljujem zdravstvenim radnicima što nisi žalili ni truda ni vremena i pokazali da Crna Gora poštuje Hipokratovu zakletvu. Ono što je najvažnije su rezultati koji su ostvareni gdje se to najmanje očekivalo, to su finansije i ekonomija. I tu su rezultati takvi da ne možete da ih osporite. Ali znate zašto? Zato što sada najveći napadi kreću upravo na te ministre i onda kada bi čitali novine i sve izmišljotine koje se pojavljuju od strane određenih političkih lidera, Vi biste rekli: Pogledajte, kakvi kriminalci su došli da zamijene prethodne kriminalce?! To je ono od čega se plaše mnogi. I nije to nimalo slučajno. Rezultat nije slučajan. Rezultat je mjera rada i umijeća“, kazao je premijer Krivokapić.

Premijer Krivokapić je istakao govoreći o auto-putu da je u intervjuima koje je dao zapadnim medijima govorio o tri propusta. „A to je cijena koštanja kilometra našeg auto – puta. Za isti put, sa istim procentom učešća tunela i mostova od 70%, od iste kompanije, u Srbiji, razlika je devet milona po kilometru. To je Vaše umijeće na osnovu znanja koje ste stekli dugogodišnjim iskustvom u studiranju Vašeg fakulteta. Samo je to bila Vaša obaveza da vodite računa kako će to biti na koji način odrađeno i koliko je to uporedno. Mogli ste da pravite mnoga poređenja. Svi se začuđavaju kada se ovaj podatak iskaže. 25 miliona, toliko ni u Japanu ne košta jedan kilometar auto-puta. I to je nešto što niko ne može da kaže da ne liči na neku korupciju. Da li će to biti dokazano, pokazaće vrijeme. Zamislite, 2014. godine 40 kilometara auto-puta, od niđe do niđe smo napravili. I još nije pušten u saobraćaj. Pušten će biti možda u novembru, ukoliko Kinezi ispoštuju to što su rekli. Znači, 7 godina, gdje je projekat čitavog auto-puta? Šta je rađeno 7 godina? Zašto nemamo projekat bar od Mateševa do Andrijevice? Ne postoji, jer se niste bavili cjelovitom slikom. Vi ste gledali na dio. I Vi meni spočitavate ovdje da ja ne želim da promjenim Crnu Goru. Želim, i ona nije podijeljena zbog mene. Nego zbog Vas koji ste insistirali da se razlikujemo po svemu i po svačemu, jesmo li sjedi ili crni, žuti ili plavooki. O čemu Vi to pričate? Ja nikada nijednog čovjeka nisam gledao osim kao čovjeka, kao Božiji lik, kao što i jeste, ali da bi bio Božiji lik zavisi samo od njega. Hajde da preokrenemo situaciju! Kažete, ja ne nudim. Nudim, dajte uključite se, ko Vam brani da se uključite. Ne može ovo Vlada sama da uradi. Imamo mapu puta do 2024. godine“, kazao je premijer Krivokapić.

Predsjednik Vlade je poručio da ako želimo dobro da bi to trebalo da pokažemo i na djelu.

Nemojmo više da pričamo, dosta je više priče. Nije slučajno Jovan Cvijić rekao: Dinarski tip čovjeka je takav da on priča, priča i priča i na kraju se umori i ništa ne radi. Dajte da krenemo da radimo. Jedino tako Crna Gora može biti drugačija. Ali da pobijedimo znanjem, a ne političkim igrama. Političke igre su, valjda, završene 30.08. Dolazi drugo vrijeme. Ja sam bezbroj puta rekao da neću podnijeti ostavku. Rekao sam, neću tražiti provjeru povjerenja Vladi. Valjda je to zadatak poslanika?! Zašto bih se ja bavio vašim poslom? Dignite ruke, izglasajte nepovjerenje ovoj Vladi, bez obzira o kome se radi. Nemam ništa protiv toga, poručio je premijer Krivokapić.

Premijerski sat (29.07.2021.)
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?