Šćepanović-Hasijev: Jačati naučno-tehnološku saradnju Crne Gore i Azerbejdžana

Objavljeno: 14.06.2022. 14:15 Autor: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja

Ministarka nauke i tehnološkog razvoja, prof. dr Biljana Šćepanović, primila je u zvaničnu posjetu Nj.E. Kamila Hasijeva (Kamil Khasiyev), izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Azerbejdžanske Republike u Crnoj Gori, na nerezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Beogradu.

Tokom sastanka, gospodin Hasijev je posebnu pažnju posvetio planiranim aktivnostima novoformiranog Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, kako bi se sagledale mogućnosti jačanja bilateralne saradnju dvije države posebno u prioritetnim oblastima saradnje. U tom smislu, Ministarka nauke i tehnološkog razvoja je predstavila ključne aktivnosti planirane za realizaciju, sa fokusom na aktivnosti iz Akcionog plana za sprovođenje Strategije pametne specijalizacije, zatim aktivno učešće Crne Gore u EU programima kao što su Horizont Evropa i COST.

Šćepanović-Hasijev 14.6.2022.

Šćepanović je ukazala i da će Ministarstvo poseban akcenat staviti na područje inovacija - podrške inovativnim projektima, uspostavljanju prvog Naučno-tehnološkog parka, razvojnim aktivnostima Tehnopolisa, te drugim vidovima podrške inovativnoj zajednici. Sve ovo, po riječima ministarke, zasniva se na dobro utvrđenom strateškom i zakonodavnom okviru, kako u oblasti nauke i istraživanja tako i u oblasti inovacija.

Obostrano je konstatovano da će mogućnosti zajedničke saradnje biti aktuelizovane i kroz aktivnosti Mješovite ekonomske komisije, kao i kroz pripremu, finalizaciju i potpisivanje zajedničkog Sporazuma o bilateralnoj naučno-tehnološkoj saradnji između dvije zemlje, a koji predstavlja najviši pravni okvir kojim se omogućava razmjena naučnika i istraživača, naučnih informacija, organizacija zajedničkih konferencija, razmjena naučne literature, ali i zajednička realizacija bilateralnih, međunarodnih i EU projekata.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?