„Škole za 21. vijek“ – nastavak uspješne saradnje Ministarstva i Britanskog savjeta

Objavljeno: 09.06.2021. 07:40

Događaj u okviru projekta „Škole za 21. vijek“, kome su predstavnici Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, prisustovovali na poziv Nj. E.  ambasadorke Velike Britanije u Crnoj Gori, Karen Medoks, bio je upriličen 8. juna, na brodu Kraljevske ratne mornarice „Ričmond“ u Luci Bar. Delegaciju Ministarstva predvodila je v. d. generalne direktorice Direktorata za srednje obrazovanje, Marija Lalatović.

Domaćini ovog događaja, osim direktorice Britanskog savjeta, Vanje Madžgalj, bili su i inženjer za komunikacione i informacione sisteme na brodu, poručnik Gavin Partun i zamjenik šefa misije u Britanskoj ambasadi, Stiv Erik.

U okviru radionice je planirano da se gosti upoznaju sa inovativnim radovima učenika osnovih i srednjih škola iz oblasti mikrobit programiranja koji je osnova STEM projekta „Škole za 21. vijek“, a u kojima učestvuje jednak broj djevojčica i dječaka. Posebno učešće u radionici imali su predstavnici nastavnika i učenika OŠ „Marko Nuculović“, Ulcinj, OŠ „Savo Pejanović“, Podgorica, OŠ „Milosav Koljenšić“, Danilovgrad, Srednje pomorske škole, Kotor i Srednje stručne škole, Bar. Učenici su svojim kreativnim doprinosom predstavili makete u kojima su mikrobitovi našli upotrebljivost, koristeći se raznim tehnologijama koje se mogu primijeniti u naučne svrhe.

Predstavnici Ministarstva, su se u ime ministarke Vesne Bratić, zahvalili na korisnoj prezentaciji. Posebnu zahvalnost su uputili organizatorima ovog događaja uz obećanje da će podržati ovaj izuzetan razvojni naučno-obrazovni projekat. „Svi razvojni projekti su imperativ nove Vlade“, istakli su predstavnici Ministarstva i naglasili da je, u budućem periodu, kroz strategiju koju ICT sektor već priprema za period 2021/2027. navedeno koji su planirani kapaciteti neophodni na polju informacionih unapređenja,  počev od nabavke računarske opreme, jačanja mrežne logistike do digitalizacije i razvojnog programa obuka nastavnika i učenika sa posebnim naglaskom na STEM projekat. Tradicija uspješne saradnje između Britanskog savjeta i Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, biće nastavljena i dodatno intenzivirana.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?