„Школе за 21. вијек“ – наставак успјешне сарадње Министарства и Британског савјета

Објављено: 09.06.2021. 07:40

Догађај у оквиру пројекта „Школе за 21. вијек“, коме су представници Министарства просвјете, науке, културе и спорта, присустововали на позив Њ. Е.  амбасадорке Велике Британије у Црној Гори, Карен Медокс, био је уприличен 8. јуна, на броду Краљевске ратне морнарице „Ричмонд“ у Луци Бар. Делегацију Министарства предводила је в. д. генералне директорице Директората за средње образовање, Марија Лалатовић.

Домаћини овог догађаја, осим директорице Британског савјета, Вање Маџгаљ, били су и инжењер за комуникационе и информационе системе на броду, поручник Гавин Партун и замјеник шефа мисије у Британској амбасади, Стив Ерик.

У оквиру радионице је планирано да се гости упознају са иновативним радовима ученика основих и средњих школа из области микробит програмирања који је основа СТЕМ пројекта „Школе за 21. вијек“, а у којима учествује једнак број дјевојчица и дјечака. Посебно учешће у радионици имали су представници наставника и ученика ОШ „Марко Нуцуловић“, Улцињ, ОШ „Саво Пејановић“, Подгорица, ОШ „Милосав Кољеншић“, Даниловград, Средње поморске школе, Котор и Средње стручне школе, Бар. Ученици су својим креативним доприносом представили макете у којима су микробитови нашли употребљивост, користећи се разним технологијама које се могу примијенити у научне сврхе.

Представници Министарства, су се у име министарке Весне Братић, захвалили на корисној презентацији. Посебну захвалност су упутили организаторима овог догађаја уз обећање да ће подржати овај изузетан развојни научно-образовни пројекат. „Сви развојни пројекти су императив нове Владе“, истакли су представници Министарства и нагласили да је, у будућем периоду, кроз стратегију коју ИЦТ сектор већ припрема за период 2021/2027. наведено који су планирани капацитети неопходни на пољу информационих унапређења,  почев од набавке рачунарске опреме, јачања мрежне логистике до дигитализације и развојног програма обука наставника и ученика са посебним нагласком на СТЕМ пројекат. Традиција успјешне сарадње између Британског савјета и Министарства просвјете, науке, културе и спорта, биће настављена и додатно интензивирана.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?