Zajedničkom saradnjom do punopravnog članstva CG u Parlamentarnoj skupštini Frankofonije

Objavljeno: 21.09.2021. 14:04 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

U okviru zvanične posjete delagacije Parlamentarne skupštine Frankofonije Crnoj Gori,  danas je u Vili Gorica upriličen  sastanak između sekretarke Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Jovane Ostojić i predstavnika delegacije koju čine:  Žak Krabal, generalni sekretar Parlamentarne skupštine, savjetnik u ovoj asocijaciji, Filip Korard, senator i poslanik iz belgijske frankofone regije Valonija  i Kristijan Timonije, ambasador Francuske u Crnoj Gori.

Sastanak delegacije Parlamentarne skupštine Frankofonije sa Sekretarkom MPNKS

Na samom početku sastanka, Sekretarka je u ime Ministarstva poželjela dobrodošlicu i pozdravila predstavnike delagacije, podsjetivši ih na nedavno održan sastanak ambasadora Francuske sa ministarkom prof. dr Vesnom Bratić,  na kojem su motivisanje učenika i studenata za izučavanje francuskog jezika i intenzivnija promocija francuske kulture istaknuti  kao ključni zajednički ciljevi u saradnji. Ovom prilikom, izražena je obostrana želja i interes za pokretanjem  inicijative  otvaranja bilingvalnog crnogorsko – francuskog odjeljenja u nekoj od škola u Crnoj Gori.

Gospodin Krabal je istakao da je glavni cilj posjete ove delegacije pružanje podrške Crnoj Gori za pristupanje članstvu Parlamentarnoj skupštini Frankofonije, koja danas okuplja parlamente iz 90 frankofonih zemalja, a čije su temeljne vrijednosti njegovanje kulturnih različitosti, multijezičnost, solidarnost, mir, ljudska prava, vladavina prava i održivi razvoj. U skladu sa tim, sekretarka  Ostojić je podsjetila da  Crna Gora trenutno ima status člana posmatrača, a neophodni koraci na putu ka punopravnom članstvu u Parlamentarnoj skupštini Frankofonije su popularizacija francuskog jezika i kulture kod učenika i dostizanje adekvatnog nivoa znanja kod nastavnika, što bi se moglo realizovati organizovanjem različitih vidova boravka učenika u Francuskoj, organizovanjem sekcija i radionica sa ciljem upoznavanja francuske kulture i tradicije, opremanjem kabineta za izučavanje francuskog jezika, omogućavanjem raznih vidova usavršavanja za nastavnike. Međunarodna organizacija Frankofonije je u tom smislu već izdvojila značajna sredstva za sprovođenje aktivnosti u dijelu jezičkih i stručnih obuka za crnogorske državne službenike na francuskom jeziku, kroz organizaciju kurseva, ispita iz poznavanja francuskog jezika kao i tematskih seminara.

Učešće na ovom sastanku uzeo je i savjetnik u ovoj asocijaciji, Fatmir Leci, koji je detaljno izložio administrativni okvir, odnosno konstituisanje dosijea za pristup Parlamentarnoj skupštini Frankofonije i izrazio spremnost za pružanje podrške pri samoj fazi izrade dosijea za članstvo, nakon čega bi Crna Gora, već od jula 2022. godine mogla postati članica ove prestižne organizacije.

Sastanak

„Crna Gora je i više nego spremna da prođe sve procedure potrebne za pristupanje Parlamentarnoj skupštini Frankofonije, jer na taj način otvara vrata svom evropskom putu”, zaključila je Ostojić.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?