Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Нумановић: Људска свијест највећа препрека у остваривању права особа са инвалидитетом

Објављено: 14.10.2016. 20:06 Аутор: ПР служба

Министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић говорио је данас на конференцији о праву на приступ правди особа са инвалидитетом, у организацији Удружења младих са хендикепом Црне Горе.

Министар је похвалио квалитетну сарадњу овог Удружења са Министарством за људска и мањинска права као битним партнером за планирање и спровођење заједничких активности у области унапређења права лица са инвалидитетом. Он је истакао да је живот особа са инвалидитетом свуда на свијету, па и у Црној Гори, пун изазова, али и могућности које као друштво настојимо да створимо у циљу нихове социјалне инклузије.

Министар је подсјетио да је једна од најупорнијих препрека са којом се сусријећу одувијек била људска свијест, али да кроз сопствену призму свако од нас мора учествовати у борби против дискриминације у било ком облику.

Према његовим ријечима морамо искористити све капацитете које имамо на располагању, ангажовати актере на политичком, економском, социјалном, културном и свим другим нивоима,  како бисмо, вођени  систематским рјешењима,

унаприједили  постојеће услове живота за лица са инвалидитетом.

 

Подсјећамо, да је у правцу јачања законодавног оквира заштите права лица са инвалидитетом, а уважавајући њихову иницијативу да им се права нађу по први пут у корпусу заштите основних људских права, 2015. усвојен нови Закон о забрани дискриминације лица са инвалидитетом, који је у потпуности усклађен са УН Конвенцијом. Влада је усвојила и Анализу усклађености законодавства у Црној Гори са поменутим законом и Конвенцијом УН, са свим  препорукама за хармонизацију. Такође, у изради је и Стратегија за заштиту од дискриминације лица са инвалидитетом и промоцију једнакости за период 2017-2021. године, са Акционим планом за 2017. годину.

У наредном периоду, са нивоа овор ресора планирано је јачање сарадње са локалним самоуправама у области унапријеђења права лица са инвалидитетом, развијање даље сарадње са невладиним организацијама и међународним организацијама и институцијама у овој области, те већи број активности на елиминисању стереотипа и предрасуда у свим областима живота, саопштио је министар.

 

Министарство за људска и мањинска права

 

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?