Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржан Јавни дијалог форум у оквиру националне Платформе за интеграцију Рома 2017

Објављено: 05.07.2017. 20:41 Аутор: ПР слузба

mmpУ оквиру националне Платформе за интеграцију Рома 2017, у Подгорици је одржан Јавни дијалог форум у организацији Регионалног савјета за сарадњу и Министарства за људска и мањинска права. Догађај је био прилика за презентацију реализованих мјера по областима из Извјештаја о спровођењу Акционог плана за 2016. годину, те реализацији Закључака са семинара “ Од ријечи до дјела ка интеграција Рома”, одржаног прошле године у Подгорици.

Акциони тим за интеграцијау Рома 2020 Савјета за регионалну сарадњу ради на јачању институционалних обавеза валада да у главне политике и национални буџет уврсте и испуне конкретне циљеве везане за интеграцију Ром, чиме ће смањити друштвено-економски јаз између Рома и неромског становништва на Западном Балкану и Турској.

Уводна излагања имали су Леон Гјокај, национална контакт особа за Роме и национални координатор за надгледање спровођења Стратегије, Орхан Усеин, вођа Тима Савјета за регионалну сарадњу Интеграција Рома 2020, Барбара Ротовник испред Делегације ЕУ у Црној Гори и Самир Јаха представник ромског цивилног сектора, НВО Млади Роми.

На форуму су размијењена мишљења о бржој реализацији планираних активности, те побољшању међусекторске координације И иизградњи институционалних капацитета за интеграцију Рома.

Форум је био још једна прилика да се праксе Европске уније у интеграцији Рома пресликају у економијама проширења у регион, будући да је потрвеђена потреба за побољшањем буџетског планирања, расподјеле и потрошње средстава за ове политике.

Министарство за људска и мањинска права

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?