Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Правни факултет у Подгорици домаћин интернационалне студентске конфренције о црногорском законодавствуу из перспективе заштите права дјетета

Објављено: 22.12.2017. 23:25 Аутор: ПР служба

Једно од најважнијих права дјетета је да оно треба знати своја права, поручио је  министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка на отврању интернационалне студентске конференције о црногорском законодавству из перспективе заштите права дјетета и међународних стандарда, која је данас одржана на Правном факултету у Подгорици.

Министар Зенка поздравио је присутне у име Министарства за људска и мањинска права и захвалио на прилици да из угла ресора на чијем је челу говори о једној од по њему најзначајнијих тема, заштити права дјетета.. У свом уводном обраћању он је подсјетио на најважнија међународна и домаћа документа из области заштите људских права и права дјетета и додао да је сваки пропис значајан у оној мјери у којој се поштује.

Зенка је истакао своје увјерење да ће национална политика коју спроводи Влада Црне Горе, а која је усмјерена на афирмацију људских права и слобода, те права дјетета кроз своје механизме заштите омогућити да сва дјеца у Црној Гори подједнако уживају своја права јер представљају потенцијал и будућност нашег друштва.

Декан факултета проф.др. Велимир Ракочевић истакао је, у контексту теме конференције рекао да је на Правном факултету препознат значај ове теме, те да треба је потребно створити могућности да свако дијете  потпуно и складно развије своју личност.

Снежана Мијушковић испред Институције Заштитника људских права и слобода Црне Горе говорила је о Конвенцији о правима дјетета, те посебно члану 44 Конвенције који се односи на начине како међународна заједница прати имплемнтацију овог документа.

Дијана Поповић-Гаврановић испред Врховног државног тужилаштва истакла је важност темеља позитивног родитељства. Такође, како је навела, ниједан међународни доцумент не поставља обавезе дјеци нити родитељима, већ држави.

Ибрахим Смаиловић истакао је важност ове теме из угла Министарства правде и навео да Црна Гора спаде у групу земаља  у којој су права дјетета нормативно потпуно заштићена.

Однос једног друштва према дјеци слика је његове одговорности и посвећености будућности. Зато о нашим најмлађим грађанима и њиховим правима морамо и бринути и говорити, и тоне само из кључног разлога-моралне и правне одговорности, него и због обавеза које је наша држава преузела на међународном нивоу, поручено је са студентске конференције.

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?