Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министарство економије подржало 4 предузећа са више од 60.000 еура

Објављено: 03.01.2018. 16:43 Аутор: Министарство економије
Министарство економије је, кроз Програм подршке за модернизацију прерађивачке индустрије, у 2017. години подржало четири предузећа са укупно 61.636 еура, уз 408.207 еура кредитних средстава Инвестиционо-развојног фонда (ИРФ).

То значи да укупно додијељена подршка по основу овог Програма, који Министарство економије реализује у сарадњи са ИРФ-ом, износи 469.843 еура.

На основу Јавног позива за реализацију овог Програма подршке, који је био отворен од априла до средине децембра прошле године, поднесено је пет пријава за набавку опреме од стране фирми које послују у области дрвне индустрије, производње намјештаја, производње стакла и производа од стакла и производње производа од пластике. Четири од пет достављених пријава оцијењено је позитивно с аспекта испуњености свих услова и критеријума Јавног позива и Програма.

У складу са тим, компаније „Флоталба“ ДОО Подгорица, „Декорива-ЦО“ ДОО Никшић, ШИК „Полимље“ ДОО Беране и „ДОДИНГ“ ДОО Подгорица испунили су све услове за исплату 20% вриједности оправданих трошкова без ПДВ-а, у укупном износу од 61.636 еура, уз 408.207 еура кредитних средстава ИРФ-а.

Захтјев фирме "БомБетон" ДОО Цетиње за исплату бесповратних средства у циљу набавке неопходних машина и пратеће опреме за производњу алуминијске браварије и ПВЦ столарије је одбијен, с обзиром да поменута фирма не послује у некој од области прерађивачке индустрије.

Укупан буџет за његову реализацију у 2017. години био је 100.000 еура. Вриједност одобрених бесповратних средстава кретао се у распону од 5.000 еура до 20.000 еура, а вриједност набавке опреме од 25.000 до 100.000 еура. Програм је обухватао суфинансирање оправданих трошкова набавке опреме до 20% за предузетнике, микро и мала привредна друштва, односно до 10% за средња привредна друштва, без пореза на додату вриједност (ПДВ), док су се преостала потребна средстава за набавку опреме обезбјеђивала кроз кредитни аранжман са Инвестиционо-развојним фондом Црне Горе (ИРФ).

Ово је друга година заредом да се реализује Програм подршке за модернизацију прерађивачке индустрије. У 2016. години овај Програм реализовао се у форми Пилот програма, а као ефекат имао је одобрен један захтјев фирме која послује у области дрвне индустрије са вриједношћу подршке од 9.500 еура уз 47.500 еура кредитних средстава ИРФ-а.

С обзиром на значајно боље резултате у 2017. години који указују на то да су предузећа препознала могућности које Програм обезбјеђује, план је да се настави са његовом реализацијом и у овој години. Основни циљ Програма за модернизацију прерађивачке индустрије је јачање конкурентности привредних субјеката, унапређење пословања, продуктивности и профитабилности кроз инвестиције у опрему.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?