Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Успјешно испуњавамо обавезе на путу ка ЕУ

Објављено: 05.01.2018. 14:01 Аутор: Министарство економије
Значајне активности обављене током прошле године у оквиру три преговарачка поглавља која се директно тичу привреде, као и испуњавање обавеза које проистичу из чланства у Свјетској трговинској организацији (СТО), показале су да Црна Гора успјешно спроводи реформе неопходне за бржи улазак ЕУ, сматра генерални директор за мултилатералну и регионалну трговинску сарадњу и економске односе са иностранством у Министарству економије Горан Шћепановић.

Ministarstvo ekonomijeMinistarstvo ekonomije
Он је, у разговору за Дневне новине, истакао да је прошла година Црној Гори донијела привремено затварање једног и отварање два преговарачка поглавља.

"У 2017. смо привремено затворили поглавље 30 Вањски односи, које се, између осталог, тиче заједничке трговинске политике ЕУ коју ће Црна Гора чланством у Унији у цјелости преузети. Уласком у Еу црногорска предузећа ће пословати на заједничком унутрашњем тржишту, без царина и других увозних ограничења, што је посебно битно имајући у виду да је ЕУ један од најважнијих трговинских партнера Црне Горе", казао је Шћепановић.

■ ВЛАДИН ИЗВЈЕШТАЈ

Осим затварања овог, наша држава је отворила два преговарачка поглавља, које се директно тичу привреде, поглавље 1 Слободно кретање роба и поглавље 3 Право оснивања предузећа и слобода пружања услуга.

"Циљ Црне Горе у оквиру поглавља 1 је уклањање техничких баријера у трговини кроз хармонизацију националног законодавства са ЕУ прописима, као и припрема за интеграцију на заједничко тржиште Уније. Усаглашавање са правном тековином у оквиру поглавља 3 ће допринијети отварању граница чланица ЕУ за пружање услуга свих привредних друштава и предузетника, једнакост у стеченим образовним исправама за регулисане професије, као и повећање мобилности и учешћа на тржишту рада ЕУ", појаснио је Шћепановић.

Министарство економије, у координацији са надлежним ресорима, а везано за обавезе преузете чланством у СТО, припрема Владин извјештај о прегледу трговинских политика.

"Извјештај ће бити упућен Влади на усвајање током овог мјесеца, а пружиће сажет опис најзначајнијих економских и монетарних политика по секторима и мјерама и биће усмјерен на кључне и будуће активности Владе, као и развојне пројекте у различитим секторима" указао је Шћепановић.

Како је појаснио, овај документ се припрема у форми два извјештаја, и то Извјештаја СТО Секретаријата и Извјештаја Владе, што је устаљена пракса за све чланице СТО.

"Црна Гора је због величине, као и структуре економије, препознала економски, али и политички интерес чланства у СТО, које је и важан предуслов за напредак у ЕУ интеграцијама. Током преговарачког процеса спољнотрговински режим је поступно усклађиван са СТО споразумима и правилима, измијењено је преко 50 прописа, па су се црногорске компаније постепено прилагођавале значајним измјенама. Кроз чланство у СТО креиран је квалитенији законски и инвестициони амбијент, као и легислатива неопходна за наступ црногорских привредника на међународно тржиште", сматра Шћепановић.

■ТРГОВИНСКЕ ОЛАКШИЦЕ

Даље унапређење трговине у контексту СТО, додаје Шћепановић, постиже се кроз СТО Споразум о трговинским олакшицама.

"У питању је први мултилатерални споразум донијет од оснивања СТО који је на снази од фебруара прошле године, а који има за циљ смањење трговинских трошкова, редуковање времена задржавања робе на граници и унапређење координације и ефикасности државних органа надлежних за прекогранично кретање робе", навео је Шћепановић.

Поред поменутог, према његовим ријечима, важна компонента споразума је унапређење и поједностављење процедура за извоз и превазилажење уских грла на извозној страни. Имплементацијом ће се повећати конкурентност малих и средњих предузећа, и даље унаприједити амбијент за привлачење страних директних инвестиција.

Обједињене информације

На сајту Министарства економије, указује Шћепановић, могу се пронаћи информације везане за рад СТО, као и обавезе Црне Горе које произилазе из чланства у тој организацији.

"Подаци са сајта о броју преузимања доступних докумената говоре да је посјећеност ове рубрике на завидном нивоу и да се њено креирање показало изузетно корисним. Остаје да и период до самог уласка у Унију искористимо на најбољи могући начин, што је и сврха преговора", закључио је Шћепановић.

БОЈАНА ДЕСПОТОВИЋ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?