Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Научна трибина проф. др Марине Ратковић: Програм трансплантације органа у Црној Гори

Објављено: 09.01.2018. 15:33 Аутор: Министарство науке
Проф. др Марина Ратковић, редовна професорица на Медицинском факултету Универзитета Црне Горе у Подгорици, одржаће предавање на научној трибини ЦАНУ, на тему: Програм трансплантације органа у Црној Гори.

Трибина ће се одржати у Црногорској академији наука и умјетности, 19. јануара 2018. године, у 12 часова.

Проф. др Марина Ратковић је руководилац пројекта “ХЛА типизација и ХЛА лабораторија у Црној Гори”, одобрен 2014. године по конкурсу ХЕРИЦ ИНВО – високо образовање и истраживање за иновације и конкурентност; пројекат Владе Црне Горе који спроводе Министарство науке и Министарство просвјете Црне Горе.

Редовни је члан ЕРА-ЕДТА (Еуропеан Ренал Ассоциатион-Еуропеан Диалyсис Трансплантатион Ассоциатион) асоцијације, као и колаборациони партнер Словенија-трансплант у пројекту “Девелопинг Гуиделинес фор тхе Органисатион оф а Еуропеан Донатион Даy”.

Од 2012. године именована је за Националног фокал поинт званичника Црне Горе при РХДЦ (Регионал Хеалтх Девелопмент Центар) за донацију и трансплантацију органа, у оквиру СЕЕХН (Здравствена мрежа Југоисточне Европе).

Дугогодишњи је предсједник Удружења Нефролога Црне Горе. Континуирано је едукована за увођење специфичних метода којима се лијече болесници на Клиници за урологији и нефрологију у Подгорици, што је од 2001. године допринијело увођењу савремених метода лијечења, као што је хемодијафилтрација.

Од јула мјесеца 2004. године проф. др Марина Ратковић је обезбиједила имплементацију ЦЦРТ програма: континуираних метода лијечења болесника са акутном реналном инсуфицијенцијом паренхимске етиологије, и код свих осталих стања МОФ-а, СИРС-а. У исто вријеме, по први пут у Црној Гори, започело је и лијечење плазмаферезом ( терапијском измјеном плазме).

Од 2009. активно је ангажована у имплементацији и спровођењу програма трансплантације бубрега у Клиничком центру Црне Горе. Учестовала је у изради бројних подзаконских аката и правилника неопходних за увођење програма трансплантације бубрега у КЦЦГ. Као резултат тога, прва жива сродна трансплантација бубрега у Клиничком центру Црне Горе урађена је 25. 09. 2012. године.
Паралелно са развојем живе сродне трансплантације бубрега, координисала је и развој трансплантационог програма са кадаверичног донора. Прва донација са донора са верификованом можданом смрћу реализована је 08.12.2013. године.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?