Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Интервју министра рада и социјалног старања Кемала Пуришића за Телевизију "Прва"

Објављено: 10.01.2018. 20:52 Аутор: мрсс

Министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић за Прву Телевизију сумира годину за нама и говори о изазовима и плановима за наредни период.

Годину  2017. обиљежиле су накнаде за мајке са троје и више дјеце. Од усвајања и примене закона, па до средине прошле године из буџета исплаћено је 96 милиона еура по том основу, тако да је  за накнаде, каже Пуришић, исплаћено више него за 17 других социјалних давања.

Први човек Министарства рада и социјалног старања каже да је одлука Уставног суда о укидању накнада мајкама са троје и више дјеце и била очекивана када се узме у обзир чињеница да то право нијесу могли да остваре све жене, што је оцењено као дискриминација и трошак по том основу и, објашњава Пуришић, био је много већи него за сва остала давања заједно. 

"На крају године рачун је износио 59,5 милиона евра на годишњем износу, говорим о 2016. години, свих 17 других права која је иначе исплаћујемо из средстава предвиђених за социјална давања су износила 300.000е". 

Пуришић каже и да за 6 мјесеци 2017. године по том основу исплаћено око 36 милиона еура и објашњава да је усвајањем закона био угрожен и пензиони систем, те да су анализе показале је да за вријеме његове примјене није дошло до повећања наталитета што је била идеја имајући у виду чињеницу да је Црна Гора друштво које стари.

Велики изазов у наредном периоду биће како да се таква ситуација промени јер онда Влада треба да осмисли једну озбиљну политику и да кроз низ закона или један посебни закон утврди постицајне мјере како би се повећао наталитет.

Такође, један од  закона чија  је израда обиљежила 2017. годину је Закон о раду, чији отварање се очекује у другом кварталу ове године. Пуришић каже да се на Закону доста радило како би се ускладио  са међународним стандардима и потребама на црногорском тржишту рада и да ће тај закон значајно поправити прилике на тржишту рада јер има озбиљан реформски капацитет и посебно, још једном апострофира, усаглашен је готово стопроцентно са сва три социјална партнера, што је једно наше добро  искуство. 

Министар каже и да им је жеља да се смањи број корисника социјалних давања, тако ће  један од приоритета бити помоћ и обуке за грађане да лакше дођу до посла и буду конкурентни на тржишту рада. Такође, један од изазова  у наредном периоду биће и смањивање незапослености. 

"Важно је напоменути да ћемо изменом Закона о посредовању при запошљавању и осигурању од незапослености  трансформисати Завод за запошљавање Црне Горе и претворити га у  институцију која ће поседовати у запошљавању и помоћи незапосленима да дођу брже до посла".

Из Министарства рада и социјалног старања поручују да ће ове године отворити још неколико дневних боравака. Са радом ће почети Дом за старе у Пљевљима, а биће настављена изградња једног таквог објекта у  Подгорици, а потом и у Никшићу. Министар обећава да ће Плав добити Дневни боравак за старе, а Гусиње и Петњица,  поред Дневних боравака,  добиће и нове просторије за социјални рад, Завод за запошљавање, ПИО. Све  ово, каже Пуришић, има за циљ  што боље збрину социо угрожена лица. 

Видео: Интервју министра рада и социјалног старања Кемала Пуришића за "Прву" ТВ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?