Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење Министарства рада и социјалног старања

Објављено: 16.01.2018. 23:35 Аутор: мрсс
Министар рада и социјалног старања, Кемал Пуришић је поднио иницијативу Одсјеку за инспекцију социјалне и дјечје заштите, којом је затражио да се спроведе инспекцијски надзор увидом у документацију којом се остварују права и услуге социјалне и дјечје заштите везано за породицу Богавац.

Како би јавност на тачан и поуздан начин била информисана у вези са поступањем Центра за социјални рад у Подгорици, саопштавамо следеће:

Инспекцијским надзором је утврђено да се М.Б. неколика пута обраћала Центру за социјални рад и да је била корисник права и услуга у складу са Законом о социјалној и дјечјој заштити до јуна 2017. године.

Такође, надзором је утврђено да се М.Б. од јуна 2017. године није обраћала Центру за социјални рад ради остваривања права на материјално обезбјеђење породице, а исто тако није било пријава нити је Центар имао информацију да су дјеца занемарена од стране родитеља.

Самим тим, није било основа за покретање поступака за заштиту дјеце.

Инспекцијски надзор је такође показао да се М.Б. у септембру 2017. године обратила Центру за социјални рад у Подгорици за једнократну новчану помоћ ради рјешавања проблема из домена становања, на основу чега је Центар донио рјешење о признавању овог права.
Налаз је показао да ово рјешење није уручено корисници у законском року.

Корисница је у међувремену остварила ово право али Центар за социјални рад испитује разлоге неблаговременог уручивања тог рјешења.

На основу исхода овог поступка, Министарство ће предузети одговарајуће мјере.

Министарство рада и социјалног старања и овом приликом указује медијима да смо сви дужни да у припреми чланака и прилога који говоре о дјеци треба да будемо посебно пажљиви водећи рачуна о најбољем интересу дјетета као и праву дјеце и породице на достојанствен живот.

Такође, позивамо цивилни сектор на сарадњу како би заједнички пружали помоћ онима којима је потребна, јер чак и када имамо најбоље намјере несмотреним поступањима можемо проузроковати штету породици.

ПР служба Министарства рада и социјалног старања
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?