Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Шеховић уручио награде „Октоих”: Дајте ученицима најбоље, да имају шта да памте

Објављено: 17.01.2018. 19:28 Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Министар просвјете др Дамир Шеховић уручио је данас у Вили „Горица“ најпрестижније признање у области образовања, Државну награду „Октоих“ за 2017. годину: ЈУ ОШ „Алекса Ђилас Бећо“, Мојковац, проф. др Божу Михаиловићу, редовном професору Економског факултета Универзитета Црне Горе и мр Снежани Делић, професорици математике у ЈУ Гимназија “Слободан Шкеровић”, Подгорица.

Поред министра просвјете, на свечаности су се обратили и предсједница жирија Зоја Бојанић-Лаловић и професор Божо Михаиловић, као представник добитника за 2017. годину.

У свом обраћању министар Шеховић је рекао да дух наше славне историје, културе и идентитета живи кроз највећу државну награду за област образовања, чија додјела нам не дозвољава да заборавимо да је управо у нашој малој Црној Гори штампана прва јужнословенска ћирилична књига. 

Он је нагласио да је из штампарије Црнојевића потекла и наша обавеза да проносимо дух Октоиха, писменост, љубав према књизи, и да усмјеримо црногорску младост да на овим темељима ствара своја дјела.

PR služba Ministarstva prosvjete

„Као министар просвјете и предавач, и сам стојим пред тим изазовом, захвалан због прилике да упознајем људе који се у тешкој свакодневици ипак истичу ентузијазмом и увјерењем да једино образовање води у праву будућност – личну и друштвену.

PR služba Ministarstva prosvjete

Они који тај ентузијазам имају, у учионици остављају најбољи дио себе, јер знају да су њихова дјела баштина наше дјеце.

Не мора нас стога нико подсјећати да смо у обавези даље усмјеравати фокус на просвјету и посебно просвјетне раднике“.

Он се осврнуо на претходну годину у којој смо учинили све да ставимо до знања да у потпуности разумијемо и вреднујемо оне који образују нашу будућност.

„Прошли смо и кроз тежак дио реформског процеса, учинивши све да не угрозимо просвјетне раднике као срж образовног система. Радили смо на рјешавању неких од њихових егзистенцијалних питања, и тиме начинили корак више ка враћању повјерења у образовање. Јер не смијемо дозволити да наставник нема повјерења у институције, а ученик у наставника“.

На крају, министар је поручио просвјетним радницима да поштују методику наставе, одговорно се односе према дјеци и установи, али и да буду другачији, а тиме и ближи младима.

„Разговарајте, питајте их за мишљење, покушајте да их разумијете, као што смо сви у тим годинама жељели да нас разумију и прихвате. Дајте им најбоље, да имају шта да памте, и нека вас, као све добре учитеље, у будућности ученици престигну“, закључио је Шеховић.

Бојанић-Лаловић рекла је да је за највише признање у области образовања ове године предложено 13 појединаца и 12 установа.

„Свјесни важности овога признања, жири је одговорно анализирао пристигле приједлоге и оцијенио да сви кандидати завређују поштовање за рад и допринос развоју црногорског образовања. И поред тако тешког задатка, жири је одлучио да награду додијели проф.др Божу Михаиловићу, редовном професору Економског факултета Универзитета Црне Горе, мр. Снежани Делић, професорици математике и ЈУ ОШ „Алекса Ђилас Бећо“ из Мојковца.

Награђени су показали отвореност ка новим захтјевима потребним у свијету знања који се непредвидиво мијења. И коначно награђени су потврдили и припадност нашега друштва највишим вриједностима и интелектуалним прегнућима, закључила је Бојанић-Лаловић.

Професор Божо Михаиловић истакао је: „Веома сам почаствован што могу да се захвалим у име добитника државне награде „Октоих“ за 2017. годину. Ову награду доживљавамо као највеће могуће друштвено признање у области образовања, које може добити појединац од васпитача у вртићу до професора Универзитета или институција. Образовање се може повезати са ријечју образ, као њеном коријену. У Црној Гори се увијек говорило о „ свијетлом образу“, као изразу узвишеног понашања неке личности. Логични слијед нас даље упућује да је образовање „ друштвени образ“ и стварна слика и израз његовог стања. Оно је, уједно, „друштвено огледало“ његове реалне стварности. Не смијемо дозволити да таленти поред нас пролазе и у друге земље одлазе. Они су промотери знања и науке.

Мудри људи нас упозорише да је свака прочитана књига „ нови прозор, који се отвара према нашем свијету“. Будући да свако од нас настоји да увећа своје знање и остави „свијетли траг“, да његово знање живи, чини се прикладним и овом приликом поновити стихове нашег великана Његоша, који написа „благо томе ко довијек живи имао се рашта и родити“. Довијека ће живјети они који скупе и створе много знања и несебично га подијеле са околином у којој дјелују. Знање је најбоље и најбогатије имање.

Ове године је пристигло 25 предлога – тринаест за појединце и дванаест за установе.

Државна награда „Октоих“ установљена је 1970. године и највеће је црногорско признање за изузетне резултате остварене у области васпитања и образовања, те ученичког и студентског стандарда. У једној години могу се додијелити највише три „Октоих” награде, а до сада је добило 129 појединаца и 64 установе.

ВИДЕО:

Обраћање министра просвјете др Дамира Шеховића

Обраћање Зоје Бојанић - Лаловић, предсједнице жирија

Обраћање проф. др Божа Михаиловића

ФОТО:

Додјела Државне награде "Октоих" 17. јануар 2018. године

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?