Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић у Берлину на Глобалном форуму за храну и пољопривреду и самиту министара

Објављено: 18.01.2018. 18:29 Аутор: МПРР

Потпредсједник Владе Црне Горе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић, на позив министра хране и пољопривреде СР Њемачке Кристијана Шмита, боравиће од 18. до 21. јануара у Берлину, гдје ће узети учешће на 10. Самиту министара пољопривреде који се као централни догађај одржава у оквиру Глобалног форума за храну и пољопривреду (ГФФА).

Високи свјетски званичници за област пољопривреде и на овогодишњем форуму и самиту министара размотриће актуелну ситуацију, трендове и изазове у области пољопривреде и производње хране и дефинисати даље правце пољопривредних политика, како би се обезбиједило одрживо коришћење природних ресурса и обезбједиле довољне количине безбједне и квалитетне хране за растућу популацију на глобалном нивоу.  

Овогодишњи, десети по реду, Глобални форум и самит министара, који ће окупити више од 60 министара пољопривреде и цијелог свијета, фокусираће се на тему Обликовање будућности сточарства – одрживо, одговорно, ефикасно“. На форуму ће бити размотрене и теме везане за развој глобалног тржишта и трендове исхране и навика потрошача, одрживу производњу у руралним подручјима, уз обезбјеђење управљања климатским промјенама, ресурсима земљишта, воде, као и унапређење здравља и добробити животиња.

Форум окупља представнике политике, индустрије, академских и стручних институција, као и цивилног друштва из цијелог свијета. Током догађаја, осим министарског самита, у оквиру форума се одржавају међународне панел дискусије и радни састанци. У организацији њемачког министра пољопривреде ове године ће бити одржан Округли сто на тему пољопривреде и руралног развоја Западног Балкана.

Глобални форум за храну и пољопривреду одржава се у оквиру највећег свјетског сајма хране, пољопривреде и хортикултуре, Зелена недјеља у Берлину.

На маргинама форума, потпредсједник Симовић са сарадницима имаће више билатералних састанака са министрима пољопривреде земаља ЕУ, представницима међународних институција ФАО и ОЕЦД, као и њемачким привредницима, а све у циљу привлачења инвеститора у црногорску пољопривреду и проналажења стратешких партнера за даље јачање административних капацитета у области безбједности хране, као и на плану управљања претприступним фондовима ЕУ у области пољопривреде и руралног развоја.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?