Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Састанак министра Богдановића и директора Филмског центра Чекића: Филмски центар постигао значајне резултате

Објављено: 18.01.2018. 18:47 Аутор: Министарство културе
Министар културе Александар Богдановић наставио је данас са обиласком инститицијама културе.

Током посјете најмлађој институцији, Филмском центру разговарао је са директором Сехадом Чекићем, који га је информисао о свим активностима које су реализоване од оснивања установе.

Разговарано је о конкурсима за подршку кинематографским пројектима, које је током претходне године спровео Филмски центар. Како су истакли, од пријављених 50 пројеката који су испунили услове конкурса додијељена су средства за реализацију 21 филма.

Министар Богдановић је изразио задовољство што је успостављен добар нормативни оквир у овој области и истакао да сада морамо радити на његовој потпуној имплементацији. Успостављање Филмског фонда, из којег ће се средства користити за спроводјење Националног програма развоја кинематографије и стварање услова за примјену Уредбе о ближим критеријумима за, начину и поступку за остваривање права на повраћај дијела средстава утрошених за производњу кинематографског дјела биће одлична подстицајна мјера за развој кинематографије у Црној Гори, оцијењено је на састанку.

Саговорници су навели и да нас ове године очекује доношење значајног документа, Националног програма развоја кинематографије 2018 - 2023, чији ће нацрт бити израдјен у И кварталу, након чега ће бити организована јавна расправа и омогућено да сви заинтересовани у овом сектору дају свој допринос, како би финални документ био што квалитетнији и свеобухватнији.

Када је ријеч о приступању потпорном фонду Савјета Европе Еуримагес, саговорници су оцијенили да је неопходно у овој години реализовати све активности како би продуценти добили могућност обезбјеђивања средстава из овог фонда. Министар Богдановић је оцијенио да је ово од изузетне важности за развој кинематографског сектора и његово укључење у међународне европске токове и навео да је Министарство културе у овогодишњем буџету већ обезбиједило 116.000 еура, колико је процијењено да ће износити годишња чланарина.

Министар Богдановић и директор Чекић данас су потписали и Споразум о сарадњи на реализацији пројекта "Црна Гора филмска дестинација/Монтенегро Филм Дестинатион", као дио Програма Креативна Црна Гора: Идентитет, имиџ, промоција 2017 - 2020, а који ће дати кратак осврт на историјат црногорске кинематографије, обезбиједити информације о процедурама за снимање и промовисати Црну Гору као атрактивну филмску дестинацију.

Министар Богдановић је истакао да је за мање од годину дана рада Филмски центар постигао значајне резултате, као и да је увјерен да ће у сарадњи са Министарством и ова година бити веома успјешна за црногорски кинематографки сектор.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?