Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Брисел: Ивановић на састанку НАТО политичких директора

Објављено: 19.01.2018. 19:28 Аутор: мод
Генерални директор Директората за политику одбране мр Ивица Ивановић учествовао је данас на састанку НАТО политичких директора који се одржао у сједишту НАТО у Бриселу, а којим је предсједавала замјеница генералног секретара НАТО, Роуз Готемелер (Росе Готтемоеллер).

Политички директори су, уочи предстојећег састанка министара одбране чланица НАТО, који се одржава 14. и 15. фебруара, размотрили питања посвећена унапређењу система колективне одбране, а било је ријечи и о тренутној безбједносној ситуацији, као и даљим активностима на плану јачања концепта одбране и одвраћања. Посебан значај посвећен је интензивирању сарадње НАТО и ЕУ у циљу ефикаснијег суочавања са изазовима актуелног безбједносног окружења, које карактеришу комплексност и непредвидљивост. 
 
Директор Ивановић је нагласио да ће Црна Гора као нова чланица потврдити своју пуну посвећеност спровођењу политика Алијансе, као и доприносити реализацији њених задатака у циљу ефикасног одговора на савремене безбједносне изазове и пријетње. Он је подсјетио да наша земља још од уласка у процес евроатлантских интеграција, активно доприноси очувању глобалног мира и безбједности кроз ангажовање у међународним мисијама и операцијама. 

Ивановић је исказао пуну спремност Црне Горе да у предстојећем периоду, максимално допринесе испуњавању кључних НАТО задатака, као и да предано ради на плану пуне војне интеграције у Алијансу. Ивановић је нагласио да ће наша земља, са позиције пуноправне чланице, заговарати политику отворених врата и пружати пуну подршку интеграцији цијелог региона у евроатлантску заједницу.

На састанку је констатовано да је евидентан значајан напредак у имплементацији одлука Самита у Варшави, о чему свједоче остварени резултати у протеклом периоду, као и завидан ниво способности Алијансе да се прилагоди токовима измијењеног безбједносног окружења и успјешно реализује све планиране задатке. Такође, политички директори су се сагласили да су уједињени напори земаља чланица, као и међусобна повезаност цјелокупне транс-атлантске заједнице један од важних компоненти које доприносе успјеху и кредибилитету Алијансе.




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?