Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Поступном забраном до енергетски ефикасније технологије

Објављено: 21.01.2018. 17:37 Аутор: Министарство економије
Подгорица, (МИНА-БУСИНЕСС) - Поступна забрана стављања на тржиште мање ефикасних уређаја за домаћинства имаће као резултат да након 2020. године грађанима Црне Горе буду доступне само енергетски ефикасне технологије, саопштено је из Министарства економије.

Тај Владин ресор је крајем прошле године донио 16 правилника којима се уређује увођење захтјева за еко дизајн одређених група производа који утичу на потрошњу енергије, а који прописују постепену елиминацију одређених, мање ефикасних, технологија са тржишта, сходно пракси ЕУ.

Генерални директор Директората за енергетску ефикасност Марко Радуловић казао је агенцији Мина-бусинесс да ти прописи уређују, прије свега, оно што ће моћи да се нађе на црногорском тржишту, без наметања обавеза грађанима да мијењају уређаје које имају.

„До сада је донесено 16 прописа којима се уређује увођење захтјева за еко дизајн и то за сијалице, расхладне и уређаје за климатизацију, машине за прање и сушење веша и прање посуђа, телевизоре, електрична напајања, сет-топ боксове, електричне моторе, вентилаторе, пумпе за воду и циркулационе пумпе“, рекао је Радуловић.

Он сматра да ће се увозници лако прилагодити новим захтјевима, с обзиром на то да се у Црној Гори производи за домаћинства доминантно увозе.

“Донесени правилници неће нарушити пословање предузећа који ће, сходно роковима које правилници прописују, престати да набављају енергетски неефикасне уређаје. Пракса показује да они већ увелико прате кретања технологија на тржишту, односно да производи који се сада увозе већ испуњавају прописане захтјеве, па се не очекује да ће донесени правилници власницима произвести веће обавезе”, саопштио је Радуловић.

Са друге стране, прописани рокови не представљају било какву обавезу грађана да мање ефикасне уређаје у домаћинствима мијењају.

„За грађане то значи да ће, након истека животног вијека уређаја које сада користе, на нашем тржишту моћи да нађу само оне који су енергетски ефикасни, односно који трошећи мање електричне енергије за исти учинак праве финансијске уштеде у домаћинству“, објаснио је Радуловић.

Он је додао да је први правилник који ступа на снагу онај који третира сијалице са жарном нити снаге 100 вати (W) и веће, а чија примјена почиње од 1. јула.

„Примјена свих осталих правилника релевантних за сектор домаћинстава почиње 1. јануара наредне године, што значи да је пред нама година да припремимо тржиште за оно што их од тог датума очекује, а то је фазна елиминација енергетски неефикасних технологија са тржишта“, рекао је Радуловић.

Он је као примјер навео клима уређаје са такозваним сплит системом. Радуловић је објаснио да је прописано да се од 1. јануара наредне године на тржишту неће моћи наћи климе са енергетски ефикасном ознаком нижом од Б, док од 1. јануара 2020. та ознака неће бити мања од А.

„На сличан начин регулисано је стављање на тржиште и других уређаја за домаћинство. Период пред нама искористићемо да адекватно припремимо увознике и дистрибутере за обавезе које их очекују, а грађане информишемо и едукујемо како одабрати и правилно користити енергетски ефикасне уређаје“, казао је Радуловић.

У том циљу, Министарство економије ће наредна два дана организовати радионицу за увознике и дистрибутере тих производа, као и тржишне инспекторе, како би их детаљно упознали са поменутим правилницима и роковима које прописују.

„Сматрам да је сјутрашња радионица веома важна за успјешну имплементацију наведених прописа донесених по основу Закона о ефикасном коришћењу енергије и да ће бити веома корисна за будући рад оних који на њој буду учествовали“, саопштио је Радуловић.

Министарство ће дводневну радионицу организовати уз техничку подршку Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) у оквиру Регионалног програма за енергетску ефикасност (РЕЕП плус) и у сарадњи са Привредном комором (ПКЦГ).

Израда сета правилника којима се уређује увођење захтјева за еко дизајн, као и правилника који се односе на означавање енергетске ефикасности уређаја, поред ЕБРД подржало је и Њемачко друштво за међународну сарадњу (ГИЗ).

(крај) нар/сам
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?