Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана обука "Превенција раних и уговорених бракова и економске експлоатације дјеце кроз образовни систем"

Објављено: 19.01.2018. 18:00 Аутор: ПР служба Министарства просвјете

У сарадњи са Националном канцеларијом за борбу против трговине људима, 15. и 16. јануара реализована је дводневна обука за наставнике, на тему "Превенција раних и уговорених бракова и економске експлоатације дјеце кроз образовни систем".

Прва обука је организована у Основној школи “Божидар Вуковић Подгоричанин” у Подгорици, за 25 наставника/ца из три подгоричке основне школе, а 18. и 19. јануара организована је обука у Основној школи “Милева Лајовић Лалатовић” у Никшићу, за 25 наставника, из три никшићке основне школе.

Програм за ову обуку акредитован је код Завода за школство и налази се у Каталогу обука. Општи циљ овог програма јесте јачање капацитета представника образовних институција у борби против присилних дјечјих бракова и присилног просјачења, како би, између осталог, на вријеме идентификовали ризичне категорије међу школском популацијом, и сходно Законима предузимали одговарајуће радње и активности.

Очекивани ефекти обуке су:

- Унапријеђење знања полазника о значајним међународним и домаћим правним прописима о борби против трговине људима/дјецом;
- Упознавање са механизмима за борбу против трговине људима /дјецом у Црној Гори и сагледавање могуће сарадње са другим актерима у циљу пружања помоћи малољетним жртвама и потенцијалним жртвама трговине људима/дјецом;
- Унапријеђење знања полазника о специфичностима, сврси и стандардима рада у поступку процјене стања, потреба и ризика жртава трговине људима, с обзиром на њихов узраст (малољетна и пунољетна лица) и држављанство (домаћи и страни држављани), у контексту поступка процјене корисника која се врши у Центру за социјални рад;
- Унапријеђено знање полазника у препознавању и пружању иницијалне заштите потенцијалној жртви трговине људима, кроз учење о појму, сврси и примјени индикатора за препознавање жртава;
- Идентификовање специфичности праћења раног напуштања Система образовања.

Обуке су реализоване коришћењем метода и техника радионичарског рада, а Програм је урађен у складу са Стратегијом за борбу против трговине људима, и Истраживањем Омбудсмана о дјечјем просјачењу и сексуалној експлоатацији дјеце за период 2010-2013. године.

Аутори Програма и реализатори обуке су мр Соња Перишић – Биговић и Тијана Шуковић.

Реализацију обука испратили су Роко Ђољај, Мартин Пренкочај и Милица Пајовић из Директората за образовање мањина и мањинских националних заједница.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?