Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Отворени позиви за пројекте у оквиру Иницијативе за иновативне љекове - ИМИ 2

Објављено: 23.01.2018. 18:40 Аутор: Министарство науке

Иницијатива за иновативне љекове је јавно-приватно партнерство (ППП) између фармацеутске индустрије, коју представља европска Федерација фармацеутских индустрија и удружења (ЕФПИА) и Европске комисије. Њен циљ је да подржи научне пројекте и гради мреже индустријских и академских експерата у Европи који ће подстакнути иновације у здравству. ИМИ дјелује као неутрална трећа страна у стварању иновативних партнерстава, и има за циљ да изгради заједнички екосистем за фармацеутска истраживања и развој.

Мисија ИМИ-ја је да обезбиједи друштвено-економске користи за грађане Европе, повећавајући конкурентност Европе на глобалном нивоу и постављајући Европу као најатрактивније мјесто за фармацеутска истраживања и развој.

Програм ИМИ2 покренут је 2014. године с буџетом од 3,276 милијарди еура. Половина овог износа (1,638 милијарди еура) проистиче из буџета Хоризонта 2020; 1,425 милијарди еура долази од ЕФПИА компанија; и до 213 милиона еура од стране других организација које доприносе ИМИ2 као придружени партнери. Фокус овог Програма је на потребама пацијената и друштва, као и пружању алата и средстава за убрзање развоја третмана који су хитно потребни. У складу с Хоризонтом 2020, Програм покрива касније фазе развоја љекова блиско сарађујући с партнерима из других сектора (нпр. дијагностика, здравље животиња, ИТ, имагинг, итд.).

Крајем 2016. године, око 11.500 истраживача успјешно сарађује под окриљем ИМИ-а који финансира 84 пројекта. ИМИ улаже у главне болести / истраживачке приоритете: инфективне болести, неуродегенеративне болести (укључујући Алзхеимерову болест), дијабетес и рак. Сви ИМИ пројекти се фокусирају на изазове који су превелики или превише сложени за рјешавање од стране било које појединачне организације или чак земље, и колаборативни приступ је неопходан за рјешење истог.

Такође, ИМИ иницијатива је фокусирана на пацијенте. У 75% релевантних ИМИ пројеката су укључени пацијенти. Пацијенти већ имају директне користи од неких пројеката.

Резултати ИМИ пројеката пружају доказе за информисано доношење одлука у фармацеутској индустрији; или упознавање клиничких, медицинских и најбољих регулаторних пракси. Ово укључује пренос алата, модела и система на фармацеутску индустрију, односно промјену праксе у индустрији.

ИМИ пројекти би требали омогућити убрзање поступка од проналаска лијека до његове коначне примјене у лијечењу болести данашњице попут дијабетеса, Алзхеимера, болести плућа, онкологије, упале и инфекције, туберкулозе или развој ефикасних антибиотика за резистентне бактерије. Програм ИМИ 2 усмјерен је на открића сигурнијих и дјелотворнијих љекова, побољшање здравља и благостања европских грађана, нове и ефикасније дијагностике и лијечења. Циљана терапија требала би смањити трошкове лијечења, што би олакшало терет јавним здравственим системима. Такође, ИМИ 2 програм омогућиће бољу координацију индустријских сектора, што ће резултирати поузданијим и бржим клиничким испитивањима, као и бољу регулацију и бржу примјену лијекова.

Многи ИМИ пројекти дају средства за откривање љекова. То укључује онлине платформе које научницима омогућавају брзи приступ различитим изворима података са само неколико кликова; физичка постројења која омогућавају истраживачима да идентификују и даље развију потенцијалне љекове; и клиничке мреже које олакшавају спровођење клиничких студија и клиничких испитивања. Много тих ресурса лако је доступно широј научној заједници.

До 70% ИМИ пројеката су посвећени активностима образовања и оспособљавања, што резултира са више од 351 одржаних различитих тренинга и 3 541 нових обучених професионалаца из Европе у различитим секторима. Потврда успјешности и референца до сада реализованих пројеката је велики број остварених научних радова у склопу ИМИ програма публикованих у реномираним часописима као и изврсна оцјена Европске комисије.

Тренутно су отворена два позива у оквиру овог Програма, и то:

  • ИМИ2 – Цалл 8

ТЕМА : Ебола анд отхер филовирал хаеморрхагиц феверс (Ебола+) программе: футуре оутбреакс

Врста пројекта: колаборативно истраживање - РИА – Ресеарцх анд Инноватион Ацтионс

Рок за достављање пројеката је 15. март 2018. године, до 17:00х

Више детаља: хттп://www.ими.еуропа.еу/апплy-фундинг/опен-цаллс/ими2-цалл-8

  • ИМИ2 - Цалл 13

Врста пројекта: РИА – Ресеарцх анд Инноватион Ацтионс / Цоординатион анд Суппорт Ацтион

ТЕМЕ:

Топиц 1: Ассессмент оф тхе униqуенесс оф диабетиц цардиомyопатхy релативе то отхер формс оф хеарт фаилуре усинг унбиасед пхено-маппинг аппроацхес

Топиц 2: Геноме-Енвиронмент Интерацтионс ин Инфламматорy Скин Дисеасе

Топиц 3: Тхе валуе оф диагностицс то цомбат антимицробиал ресистанце бy оптимисинг антибиотиц усе

Топиц 4: Митоцхондриал Дyсфунцтион ин Неуродегенератион

Топиц 5: Суппорт анд цоординатион ацтион фор тхе пројецтс ин тхе неуродегенератион ареа оф тхе Инновативе Медицинес Инитиативе

Топиц 6: А сустаинабле Еуропеан индуцед плурипотент стем целл платформ

Топиц 7: Линкинг дигитал ассессмент оф мобилитy то цлиницал ендпоинтс то суппорт регулаторy аццептанце анд цлиницал працтице

Топиц 8: Хуман тумоур мицроенвиронмент иммунопрофилинг

Топиц 9: ЦонцеПТИОН – Цонтинуум оф Евиденце фром Прегнанцy Еxпосурес, Репродуцтиве Тоxицологy анд Бреастфеединг то Импрове Оутцомес Ноw

Топиц 10: Импровинг тхе прецлиницал предицтион оф адверсе еффецтс оф пхармацеутицалс он тхе нервоус сyстем

Топиц 11: Транслатионал Сафетy Биомаркер Пипелине (ТрансБиоЛине): Енаблинг девелопмент анд имплементатион оф новел сафетy биомаркерс ин цлиницал триалс анд диагносис оф дисеасе

Топиц 12: Пилот программе он а Цлиницал Цомпоунд Банк фор Репурпосинг: Цардиовасцулар дисеасес анд диабетес

Топиц 13: Пилот программе он а Цлиницал Цомпоунд Банк фор Репурпосинг: Респираторy дисеасес

Топиц 14: Пилот программе он а Цлиницал Цомпоунд Банк фор Репурпосинг: Неуродегенеративе дисеасес

Топиц 15: Пилот программе он а Цлиницал Цомпоунд Банк фор Репурпосинг: Раре/орпхан дисеасес

Рок за достављање пројеката је 28. фебруар 2018. године, до 17:00х

Више детаља: хттп://www.ими.еуропа.еу/апплy-фундинг/опен-цаллс/ими2-цалл-13

За ИМИ2 пројекте неопходно је да се конзорцијум састоји од минимум три партнера из три различите ЕУ државе чланице или државе придружене Хоризонт 2020 програму.

Предлози пројеката се подносе путем Хоризонт 2020 електронског система за подношење предлога пројеката.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?