Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора и Румунија посвећене сарадњи у култури

Објављено: 26.01.2018. 17:41 Аутор: Министарство културе
Црна Гора и Република Румунија интензивираће сарадњу у области културе, закључено је данас на састанку министра културе Александра Богдановића и амбасадора Републике Румуније Њ.Е. Фердинанда Нагија.

Министар Богдановић и амбасадор Наги разговарали су на Цетињу о могућностима за даље унапређење сарадње између наше двије земље. Оцијенили су корисним потписивање Програма културне сарадње који је на снази до 2019.године и истакли потребу да се током ове године потпише споразум о сарадњи који ће бити основа за реализацију конкретних програма.

Амбасадор је упознао Министра са плановима за обиљежавање 100 година државности Румуније и истакао значај подршке Министарства културе Црне Горе током организације догађаја. Договорено је да се прослава овог, за Румунију изузетно важног јубилеја, организује на Цетињу, при чему ће Министарство културе пружити сву неопходну подршку како би култура и богато насљеђе Румуније били представљени на најбољи начин.
Саговорници су разговарали и о сарадњи коју остварују наше институције културе, посебно архиви и библиотеке, и истакли како кроз заједничке иницијативе ове институције могу заједно аплицирати код међународних фондова, у првом реду у оквиру фонда Креативна Европа.

Предложено је организовање билатералног сусрета два министра културе,у другој половини 2018. године, током којег ће бити потписан нови споразум о сарадњи између Министарства културе Црне Горе и Министарства културе Републике Румуније.

Министар Богдановић и амбасадор Наги закључили су да Црна Гора и Румунија гаје традиционално пријатељске односе, који се кроз сарадњу у области културе могу додатно продубити и оснажити.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?