Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић у Даниловграду: Договорено потписивање споразума о сарадњи

Објављено: 27.01.2018. 02:27 Аутор: мку

Министар културе Александар Богдановић посјетио је данас Општину Даниловград и срео се са предсједником Општине Браниславом Ђурановићем и његовим сарадницима.

Разговарано је о организацији манифестација и догађаја у области културе у Општини Даниловград. Министар Богдановић је истакао да Министарство културе у континуитету подржава све пројекте од посебне важности за културу у Даниловграду. Закључено је да су потенцијали ове Општине велики и да пружају могућност за значајне активности у овој области. Због тога је, истакли су саговорници, потребан још већи ангажман запослених у институцијама културе на креирању квалитетних и високопрофесионалних умјетничких продукција.

Министар је посебно истакао важност Умјетничке колоније Даниловград и Интернационалног симпозијума скулптуре којег организује ова установа. Како ова манифестација испуњава све услове за стицање статуса манифестације од посебног значаја договорено је да Општина што прије упути иницијативу Министарству културе.

Било је ријечи и о пројектима за очување и валоризацију културне баштине Даниловграда, за које је Министарство културе од почетка примјене Програма заштите и очувања култутних добара издвојило преко 90.000 еура. "И ове године смо препознали важност улагања у богато насљеђе Даниловграда па смо за археолошка истраживања Града Спужа са бедемима опредијелили неопходна средства, а данас смо договорили и подршку Министарства за санацију културног добра Аџијин мост“ истакао је министар Богдановић.

Предсједник Општине Ђурановић упознао је министра Богдановића са радовима који су изведени у Центру за културу, а за које су обезбијеђена средства из ИПА фондова и затражио подршку Министарства културе за опремање сцене, што је посљедња фаза у реконструкцији ове установе.

Саговорници су договорили потписивање посебног споразума о сарадњи у којем ће се дефинисати сви приоритетни пројекти о којима је данас разговарано и одредити модели за сарадњу у наредном периоду, међу којима ће бити и опремање Библиотеке која дјелује у оквиру Центра за кулуру за које је до сада из ИПА фондова и сопствених средстава Општина Даниловград обезбиједила средства у износу од 500.000 еура.

Министар је на крају позвао све институвије да учествују на конкурс Министарства култире који је отворен до 10.фебруара али и искористе могућности које нуди фонд Европске уније, Креативна Европа.

Након састанка у Општини министар Богдановић и предсједник Ђурановић обишли су Центар за културу и Умјетничку колонију Даниловград.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?