Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: У Сарајеву одржане Треће регионалне консултације о јачању регионалне сарадње у процесуирању ратних злочина и потрагама за несталим особама

Објављено: 26.01.2018. 18:02 Аутор: мрсс

mrss

У Сарајеву су 26. јануара 2018. године у УН згради Босне и Херцеговине, одржане треће регионалне консултације о јачању регионалне сарадње у процесуирању ратних злочина и потрагама за несталим особама.

Састанак је дио регионалног пројекта УНДП-а "Јачање регионалне сарадње у процесуирању ратних злочина и потрагама за несталим особама" (2017-2019), који има за циљ да повећа ефикасност и дјелотворност сарадње између тужилаштава из земаља бивше Југославије у процесуриању ратних злочина и да даље оснажи капацитете институција за тражење особа несталих током оружаних сукоба.

Скуп су отворили г-дин Марко Јуришић предсједавајући Колегијума директора, Института за нестале особе Босне и Херцеговине и г-дја Сезин Синаноглу, резидентна координаторка УН-а Босне и Херцеговине. 

О досадашњим резултатима пројекта и будућим плановима говорила је г-дја Клаудиа Куљух, координаторка Регионалног пројекта за ратне злочине из Истанбулског регионалног центра УНДП-а.

На скупу су учествовали предсједник Комисије за нестала лица Црне Горе г-дин Драган Ђукановић, предсједник Комисије за нестала лица Владе Републике Србије г-дин Вељко Одаловић, предсједавајући Колегијума директора Института за нестале особе Босне и Херцеговине г-дин Марко Јуришић и помоћник министра Министарства хрватских бранитеља - Управе за заточене и нестале - Републике Хрватске г-дин Стјепан Сучић, који су представили извјештаје о раду за предходну годину, планове за 2018. годину, рад на усклађивању посебних поступака у вези с процесом ексхумације, идентификације и репатријације људских остатака и постизање договора о поступцима који се односе на будућу сарадњу и координацију активности.

Договорено је да се у наредном периоду организује више билатераних састанака између надлежних органа за нестале, као и да се организују различите обуке за чланове и запослене у тијелима која се баве питањима несталих. 


ПР служба Министарства рада и социјалног старања



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?