Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одобрен пројекат подршке за Центар изврсности БИО ИЦТ у вриједности од 358.000 еура

Објављено: 29.01.2018. 20:34 Аутор: Министарство науке
Подршка првом Центру изврсности у Црној Гори - БИО ИЦТ у укупној вриједности од 358.000 еура биће обезбијеђена кроз Стратешки програмски оквир за инклузивни и одрживи индустријски развој.

У наредном петогодишњем периоду у Црној Гори ће бити реализоване активности предвиђене Стратешким оквиром, а које су, потписивањем овог документа између Црне Горе и Организације за индустријски развој Уједињених нација, планиране и у сфери науке и истраживања.

Циљ подршке првом Центру изврсности у Црној Гори, у укупној вриједности од 358.000 еура, је јачање комерцијализације истраживања, националних капацитета у сфери трансфера знања и технологија и комерцијализација иновативних рјешења.

Очекује се да пројекат допринесе јачању људских ресурса и техничких капацитета, унапријеђењу трансфера технологија између научно-истраживачких институција и сектора привреде (индустрије), али и комерцијализацији иновативних технолошких рјешења развијених од стране сектора науке и истраживања.

У складу са развојним приоритетима Црне Горе у области науке и до сада оствареним резултатима у раду првог Центра изврсности у Црној Гори, пројектне активности ће бити фокусиране на секторе пољопривреде, екологије, здравља и информационо-комуникационих технологија.

Подсјетимо, Стратешки програмски оквир за инклузивни и одрживи индустријски развој Црне Горе 2017-2021 фокусира се на три приоритетне области и то:

- Јачање индустријске конкурентности;
- Подстицање руралног развоја и отварање нових радних мјеста; и
- Еколошко управљање и одржива енергија.

Поменути пројекат реализоваће се у оквиру прве приоритетне области-дијела који се односи на јачање веза измедју истраживачког сектора и привреде.
Динамика рада на пројектну као и детаљи око пројектних активности биће познати након експертске мисије УНИДО-а која се очекује у Црној Гори почетком марта мјесеца 2018. године.

УНИДО је организација Уједињених нација за индустријски развој, са сједиштем у Бечу, Република Аустрија, која промовише индустријски развој са циљем спрјечавања сиромаштва, те обезбјеђења еколошке одрживости и инклузивне глобализације. Агендом за одрживи развој, до 2030. године, мисија ове Организације је препозната као „надградња инфраструктуре, унапређење инклузивног и одрживог индустријског раста и јачање иновација“.

Црна Гора је обновила своје пуноправно чланство у УНИДО-у, 22. новембра 2006. године.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?