Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Луци Зеленика извршен прихват 17 миграната са брода; лица збринута – слиједе даље мјере и радње које се тичу њиховог статуса и осталих повезаних питања

Објављено: 30.01.2018. 19:37 Аутор: УП
Службеници Сектора граничне полиције су данас у Луци Зеленика извршили прихват 17 страних држављана – миграната које је до наше обале, уз претходно обавјештење са мора, довезао италијански брод. Након прихвата, ових 17 лица је збринуто и у току је рјешавање осталих питања и даље поступање у вези са овим догађајем.

Наиме, Управи поморске сигурности је јутрос око 07,00 часова од стране посаде италијанског пловила „Ерица“ упућен позив за асистенцију у којем је тражена помоћ око пристајања у нашу луку јер брод превози 17 лица и пријети им опасност од потопљавања. Посада брода „Ерица“ је претходно, сходно сазнањима, пружила помоћ овим лицима која су се налазила на мањем гуменом чамцу у међународним водама на начин што их је прихватила на своје пловило.

Управа поморске сигурности је о свему одмах обавијестила службенике Сектора граничне полиције – Регионалног центра граничне полиције „Југ“.

Службеници Сектора граничне полиције су предузели активности како би се извршио прихват ових лица по пристајању. О свему су обавијештени Центар безбједности Херцег Нови, Директорат за ванредне ситуације МУП-а, Лучка капетанија – Котор, Дом здравља Херцег Нови и Комунална полиција.

Брод „Ерица“ са шест чланова посаде – италијанских држављана и 17 миграната је упловио у Луку Зеленика око 10,10 часова. Од 17 миграната, било је десет мушкараца, четири жене и троје дјеце. Од ових 17 лица, по њиховим изјавама, највише је лица из Сирије – 11, по два лица су из Марока и Јемена и по једно лице је из Авганистана и Пакистана.

Лица су прихваћена и медицински збринута. Обезбијеђени су им храна, вода и сува одјећа. Слиједе даље активности у вези са овим догађајем како би се утврдиле релевантне чињенице и предузеле мјере и радње из области надлежности наших органа а које се тичу статуса ових лица и осталих повезаних питања.

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?