Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Интенција је да сви пружаоци услуга буду дио система социјалне заштите, да се услуге стандардизују, унаприједе и прате ниво развијених земаља, на корист свих грађана

Објављено: 30.01.2018. 19:42 Аутор: мрсс
Државна секретарка у Министарству рада и социјалног старања, Вукица Јелић говорила је на конференцији „Изазови у спровођењу Закона о социјалној и дјечјој заштити у дијелу обезбијеђивања стандарда социјалних услуга“, која је одржана данас 30. јануара 2018. године у Подгорици.

Секретарка Јелић овом приликом истакла је да је Црна Гора, као правна и демократска држава организована тако да има визију хуманог, економски стабилног и функционалног друштва, заснованог на принципима децентрализације и партиципативног одлучивања с високим степеном заштите људских права и слобода. У таквом друштву, дјеловање свих система заштите и подршке, укључујући и социјалну и дјечју заштиту, треба да буде засновано на потребама појединца, уз равноправно учешће државног, локалног, приватног, цивилног, невладиног сектора и грађана. 

mrss

Законом о социјалној и дјечијој заштити прописане су услуге подршке за живот у заједници, савјетодавно-терапијске и социјално-едукативне услуге, смјештај и услуге неодложне интервенције, као и да наведене услуге може, у складу са овим законом, пружати и организација, предузетник, привредно друштво и физичко лице, у складу са законом. Овим је отворена могућност да организације цивилног друштва, које имају намеру да пружају услуге социјалне заштите, добију статус овлашћеног пружаоца услуге социјалне и дјечје заштите.

У свом излагању државна секретарка Јелић упознала је све присутне са бројним активностима које је Министарство рада и социјалног старања спроводило у претходном периоду у циљу развоја стандарда и услуга у корист свих грађана.

mrss
„Јачање међусекторске сарадње у циљу превенције одвајања дјеце од породица једна је од кључних активности реформе система социјалне и дјечје заштите у складу са политиком Владе о деинституционализацији. 

Број дјеце на хранитељству се повецао за 15% у периоду од 2010 до 2016. године. Највисе се повецао број дјеце на несродницком хранитељству – и то за преко 300 % . Истовремено се у Дјечјем дому Младост у Бијелој у овом периоду број дјеце смањио за 42%.

Услугу породичног смјештаја-хранитељства користи око 390 корисника. У ЈУ Дјечји дом „Младост“ Бијела тренутно је смјештено 88 дјеце.

Наведени подаци указују да се континуирано спроводе активности на смањењу броја дјеце у установи кроз подршку биолошкој породици и развој хранитељства као алтернативног облика заштите.
До сада је основано 13 дневних центара, и то: у Бијелом Пољу, Никшићу, Пљевљима, Херцег Новом, Плаву, Улцињу, Цетињу, Беранама, Мојковцу, Рожајама, Даниловграду, Подгорици и у склопу ЈУ Дјечји дом „Младост” ̶ Бијела. Услугу дневног боравка дјеце и младих са сметњама и тешкоћама користи око 185 корисника.

Министарство рада и социјалног старању уз техничку подршку УНДП спроводи пројекат „Наставак реформе система социјалне заштите” у оквиру којег је подржана услуга „Помоћ у кући за старе“ у 16 општина Црне Горе (сјеверни и централни регион) кроз ангажман 120 геронтодомаћица за око 1.200 корисника. Ову услугу користе одрасла и стара лица и лица са инвалидитетом.
У сарадњи са НВО „СОС линија за жене и дјецу жртве насиља“ Никшић успостављена је „Национална СОС телефонска линија за жртве насиља у породици“ која је бесплатна за клијенте/ткиње, доступна 24 х, 365 дана у години. 

Такође, успјешно се реализује услуга “Породични сарадник” која има за циљ да се у сарадњи са Министарством рада и социјалног старања и Центрима за социјални рад изграде ресурси који ће омогућити биолошким породицама да развију своје снаге како би дјеца, посебно она младја од 3 године, одрастала у природној средини, у својој породици. Пружалац услуге је НВО “Породични центар “ Котор. 

Успостављено је 6 дневних боравака за старе у Никшићу, Даниловграду и Мојковцу. Ову услугу користе одрасла и стара лица и лица са инвалидитетом.

Такође, основана је Мала групна заједница за дјецу са сметњама у развоју у Бијелом Пољу. 

Министарство рада и социјалног старања ће у наредном периоду континуирано пратити потребе рањивих група и интезивно радити на стварању амбијента који ће омогућити развој неопходних услуга за све којима је то потребно. Држава је дужна да прати , даје подршку и контролише све извођаче. Интенција је да сви пружаоци услуга буду дио система социјалне заштите, да се услуге стандардизују , унаприједе и прате ниво развијених земаља, на корист свих грађана“, истакла је Јелић.

Након уводних излагања, представница Министарства рада и социјалног старања представила је Реформу система социјалне и дјечје заштите у Црној Гори заснованој на парадигми плуралитета услуга и пружалаца услуга.


ПР служба Министарства рада и социјалног старања
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?