Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарство просвјете обиљежава Дан сигурног интернета: дјеца морају знати могућности, али и границе

Објављено: 06.02.2018. 19:41 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете
Министарство просвјете у сарадњи са партнерима и ове године обиљежава 6. фебруар - Дан сигурног интернета. У основним и средњим школама реализују се различите активности за ученике, наставнике и родитеље и то кроз радионице, представе, дебате, квизове, употребу апликација, израде дигиталног садржаја и слично.

Овим поводом, Марина Матијевић, начелница Одјељења за информационо-комуникационе технологије у Министарству просвјете изјавила је: “Безбједност дјеце на интернету треба да буде приоритет комплетног друштва – родитеља односно старатеља, те самог образовног система. Јер, дјеца живе у дигиталном добу и треба да истражују могућности које им оно нуди, исто као што треба да познају границе када су у онлине свјету, баш као и на улици.”

Како је поменуто, данас је организован квиз у коме су учесници провјеравали колико знају безбједно да користе интернет. Ова активност је спроведена уз помоћ портала www.показистазнас.еду.ме на коме је Министарство покренуло квизове под називом Покажи шта знаш о сигурном интернету, намијење основцима. У квизу су учествовали ученици десет црногорских школа.

Са друге стране, на порталу за наставнике www.сколскипортал.еду.ме постоји посебна категорија која је посвећена безбједности дјеце на интернету у циљу да се пруже најактуелније информације и савјете запосленима у образовно-васпитним установама, када је ова тема у питању. Тако је за наставнике пет школа одржана презентација овог портала.

Додатно, у организацији Министарства одржане су и радионице у осам школа о безбједном коришћењу интернета уз коришћење апликације НЕТ пријатељи. Апликација садржи едукативну игрицу која води дјецу кроз реалне животне сценарије и учи их да препознају, спријече, зауставе и пријаве насиље на интернету. Развијена је за дјецу узраста од 9 до 11 година. Поред реалних животних ситуација у којима се дјеце могу наћи када су онлине, апликација садржи опцију и да се пријави насиље на интернету. Нет пријатељи су и даље досутупни на Иплаy и Гоогле плаy продавницама, а може се наћи и на web сајту www.нетпријатељи.еду.ме.

Партнери Министарства просвјете у обиљежавању Дана сигурног интернета су: наставници, школе, Волонтерски клуб гимназије „Слободан Шкеровић“, НВО „Учионица у покрету“, ЦИРТ, Чиком (у организацији Привредне коморе) и Црногорски Телеком.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?