Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Црна Гора најнапреднија у примјени директива из области енергетике

Објављено: 07.02.2018. 23:49 Аутор: Министарство економије
Црна Гора је далеко најбоља држава у преузимању и имплементацији свих директива из области енергетике и једина је чланица Енергетске заједице која нема ниједан прекршајни поступак, казао је директор Секретаријата Енергетске заједнице Јанез Копач.

Он је данас на скупштинском Одбору за економију, финансије и буџет говорио на тему „Презентација стања у европским интеграцијама Црне Горе из области енергетике“, у оквиру које је представио Годишњи имплементациони извјештај Секретаријата за 2017. годину.

„Велики напредак остварен је у практичној имплементацији примарне и секундарне легислативе. Опетатор преносног система је одвојен као посебан субјекат и у процесу је цертификације. Основана је Берза електричне енергије, али која још формално не ради“, казао је Копач.

Он је додао да ниједна берза не може самостално преживјети и препоручио Црној Гори да, због свог малог тржишта, треба да тежи регионалним интеграцијама. Препорука Енергетске заједнице је, како је казао, да Црна Гора предузме мјере „које би олакшале улазак нових учесника и подспјешиле конкуренцију на малопродајном тржишту електричне енергије“. 

„Регулаторна агенција за енергетику (РАЕ) је најнапреднија унутар Енергетске заједнице и први регулатор унутар ЕЗ који се укључио у Асоцијацију енергетских регулатора ЕУ (АЦЕР)“, казао је Копач.

Према његовим ријечима, Црна Гора има велике потенцијале за додатне обновљиве изворе енергије, али у том дијелу мора прилагодити своје законодавство преласком на аукције, чиме се снижава висина подстицања.

„ЕУ иде у имплементацију аукција за подржаваје обновљивих извора. До сада су то биле фид-ин тарифе, као у Црној Гори. Поменуту промјену договарамо са Министарством економије кроз измјене Закона о енергетици, како би се кренуло у правцу нижих подстицаја, а повећања ОИЕ, казао је Копач.

Министарка економије Драгица Секулић казала је да је Црна Гора, према званичним подацима из Извјештаја о остварењу циља у области ОИЕ, за период 2014-2015 остварили удио обновљивих извора у укупној потрошњи 31,7%.

„Оног тренутка када у 2018. години, као што је у складу са нашим обавезама, припремимо извјештај за 2016. и 2017. годину, изаћи ћемо са новим подацима. Та врста података, уколико није потврђена кроз сами Извјештај о коришћењу ОИЕ може да изазпве различите дискусије на ту тему“, казала је министарка Секулић.

Она је подсјетила да је Црна Гора чланица Енергетске заједнице од 2006. године, што значи да смо преговоре са ЕУ из области енергетике започели још тада.

„Оног тренутка кад смо формално кренули у прегвооре, Поглавље 15 (Енергетика) је било значајно спремније него остала поглавља, управо захваљујући раду са Енергетском заједницом и испуњванају обавеза који проистичу из чалнства. Оно што је преостало да урадимо, а што је препознато кроз Програм рада Владе и Програм приступања Црне Горе ЕУ, Министарство економије ће, у сарадњи са енергетским субјектима и РАЕ, реализвоати благовремено“, казала је министарка Секулић.

Предсједник РАЕ Бранислав Прелевић казао је да су подаци за Извјештај Секретаријата прикупљени током љета прошле године, а да је сам Извјештај завршен у септембру.
„Било је још дешавања и након тог периода која би, да су уврштена, Извјешај учинила још бољим“, казао је Прелевић

Према његовим ријечима, улазак у АЦЕР не би био могућ без подршке Секретаријата.

„Важно је напоменути да ниједан регулатор није успио да уђе у АЦЕР, а да његова матична земља претходно није постала чланица ЕУ. Због тога је ово посебан успјех не само РАЕ, већ и Министарства економије и читаве државе“, казао је Прелевић.

Говорећи о цијенама електричне енергије, Прелевић се осврнуо на констатацију Копача да Црна Гора има највише цијене у региону и подсјетио да је цијена у Црној Гори 25% до 30% нижа него у Словенији и Хрваткој, а да је за свега пар процената већа него у БиХ, Србији, Албанији и Косову.

„Индикативно је то да што земље више примјењују законодавство ЕУ, то су више у обавези да поштују одређена правила крпз одређену регулативу, којом су у обавези да своју цијену електричне енергије пореде са неком тржишном цијеном. Тржишна цијена електричне енергије је још увијек значајно већа него што се примјењује у Црној Гори, јер Закон о енергетици ограничава да у наредне три године повећање цијена електричне енегије не може бити више од 7%, чак иако је цијена на тржишту значајно већа“, закључио је Прелевић.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?