Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Усвојене Измјене и допуне Закона о заштити природног и културно – историјског подручја Котора

Објављено: 15.02.2018. 20:11 Аутор: Министарство културе
Скупштина Црне Горе усвојила је јуче Измјене и допуне Закона о заштити природног и културно – историјског подручја Котора, којим се додатно унапрјеђује законски оквир и пружа квалитетнија основа за управљање овим УНЕСЦО подручјем.

У складу са Одлуком Комитета за свјетску баштину која се односи на подручје Природног и културно-историјског подручја Котора, усвојене у Истанбулу, у јулу 2016. године, Министарство културе је донијело одлуку да током 2017. године иновира и унаприједи правни оквир Закона о заштити природног и културно – историјског подручја Котора.

Измјенама Закона прецизиране су границе Подручја, и његове заштићене околине и усклађене са званичним границама које је УНЕСЦО усвојио. Уведена је обавеза израде Процјене утицаја на баштину (ХИА) за цјелокупно подручје на период од 5 година, као и прописана обавеза усклађивања свих планских докумената са Процјеном утицаја на баштину за цјелокупно Подручје Котора, као и за његове поједине дјелове. Закон превиђа и обавезу израде појединачних процјена за посебне локалитете.

На прецизнији начин уређено је питање именовања и разрјешења чланова Савјета, чиме се појачава се одговорност предсједника и чланова Савјета, у односу на Владу која их именује и разрјешава.

Закон, између осталог, прецизира и да Савјет осим могућности да захтијева од стране органа државне и локалне управе предузимање одговарајућих мјера из својих надлежности, даје сагласност након прибављања мишљења надлежног органа локалне управе за иницијативе, програме и урбанистичке и друге пројекте који се односе на Подручје Котора и његову заштићену околину које доносе органи локалне управе, државни органи, јавна предузећа и други, ради њиховог усклађивања са Менаџмент планом и другим документима од значаја за Подручје Котора.

Важно питање које се овим измјенама рјешава односи се на обезбјеђивање средстава за административно-техничке послове за потребе рада Савјета, па се нормира начин на који се обезбјеђују средства, и уводи обавеза Општине Котор и Министарства културе, да обезбиједе фиксни износ средстава.

Подјећамо да је Влада Црне Горе почетком фебруара 2017. године, донијела Акциони план за реализацију одлука које се односе на подручје Котора усвојених у Истанбулу у јулу 2016. године, од стране Комитета за свјетску баштину УНЕСЦО. Планом су утврђене теме, циљеви, рокови, носиоци, партнери и средства, и с тим у вези: именован је нови састав Савјета за управљање Природним и културно-историјским подручјем Котора; донијета је Одлука о измјенама и допунама Одлуке о просторном плану посебне намјене за обално подручје Црне Горе, којом је забрањена изградња у Природном и културно-историјском подручју Котора до усвајања Просторно-урбанистичког плана Општине Котор. Одлуком о измјенама и допунама Одлуке о просторном плану посебне намјене за обално подручје Црне Горе, изградња у подручју Котора дозвољена је само за пројекте који се реконструишу ради санације, одржавања и коришћења, у оквиру постојећих хоризонталних и вертикалних габарита и који су изграђени у складу са законом, те изградњу објеката подземне комуналне инфраструктуре, као и на простор обухваћен Урбанистичким пројектима Пераста и Урбанистичким пројектом Старог језгра Котора; Донешена је Студија заштите културних добара за потребе Просторног плана посебне намјене за Обално подручје; Такође, донешена је Студија заштите културних добара за потребе израде Просторно-урбанистичког плана Општине Котор, као основни документ за заштиту насљеђа у оквиру Просторног урбанистичког плана Општине Котор; донешена је Процјена утицаја на баштину за Подручје Котора, као резултат наставка посвећености државе у циљу рјешавања проблематике Котора. Документ има кључни значај за правилно управљање унутар подручја, те представља водећи принцип државним и општинским органима за будуће просторно планирање и очување баштине. Такође, 30. новембра 2017. године, Црногорска национална комисија за УНЕСЦО упутила је Центру за свјетску баштину Извјештај о стању културне баштине за природно и културно историјско подручје Котора, док ће коначан став УНЕСЦО у односу на све спроведене активности државе у претходном периоду и у односу на цјелокупно стање у Подручју, бити познат на наредном састанку Комитета, у јулу 2018. године.

Министарство културе ће у сарадњи са надлежним националим и локалним инстуитуцијама у наредном периоду интензивирати активности у спровођењу међународних и националних стандарда, уважавајући значај Котора за културну баштину човјечанства.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?