Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Интервју генералног директора Радосава Бабића за портал #мнетодаy

Објављено: 18.02.2018. 15:26 Аутор: Министарство економије
„Формирањем новог Директората за инвестиције, развој малих и средњих предузећа и управљање ЕУ фондовима у Министарству економије, унутар којег функционише пет дирекција, успоставили смо тзв. једношалтерски систем гдје компаније могу добити било коју информацију која им је потребна за пословање", казао је генерални директор Радосав Бабић у интервјуу порталу #мнетодаy.

Ministarstvo ekonomije„Једна дирекција бави се инвеститорима, углавном страним. Друга се бави програмима за развој малих и средних предузећа, трећа управљањем претприступним ЕУ фондовима, у оквиру које се фокусирамо на конкурентност и иновације. Четврта дирекција се бави ЕУ фондовима, а у вези са билатералним, трилатералним и осталим програмима, док је сврха пете дирекције да подржи пословну заједницу тако што ће увијек имати отворена врата и бити прва тачка контакта за људе из приватног сектора - мјесто из којег се могу добити информације из прве руке“, казао је Бабић.

Према његовим ријечима, захваљујући формирању овог Директората посао ће се обављати ефикасније и брже, што ће живот предузетника учинити лакшим.

„На ову идеју смо дошли убрзо након што смо започели Бизнис караван, чији је циљ био да, на челу са министарком економије г-ђом Драгицом Секулић, посјетимо све општине у Црној Гори и остваримо директну комуникацију са привредницима. Схватили смо да би они радије имали једну адресу на коју могу постављати питања и добити све одговоре и помоћ, а не више различитих адреса, као што је случај био до сада“, казао је Бабић.

На питање шта је кључни покретач брзог економског раста Црне Горе, Бабић је казао да су за то заслужне политике како актуелне Владе, тако и Влада у претходном периоду, и то не само након стицања независности, већ и у периоду у којем су предузимани неопходни кораци за њено стицање.

„Укључио бих и активности које сада предузимамо у вези са процесом ЕУ интеграција. Сматрам да је то повезано и са чињеницом да смо приступили НАТО савезу, као и да смо безбједносно и економски веома стабилна земља“, казао је Бабић и додао да су једнако важне природне љепоте које омогућавају развој туризма, постојање свих услова за развој пољопривреде, али и напори које као држава улажемо да створимо стабилно пословно окружење.

Он је казао да су четири сектора од стратешког значаја, и то енергетика, туризам, инфраструктура и пољопривреда.

„Уочили смо и да је услужни сектор јако добро развијен у Црној Гори, стога одређени број програма подстицаја развоја бизниса има посебан фокус на производњу. Желимо да видимо даљи развој производње у неким од ових сектора и у наредном периоду“, казао је Бабић.

Он је подсјетио да Министарство економије спроводи 9 програма подршке привреди и да су то програми како за старт-уп предузећа, тако за компаније које обављају пословне активности и инвеститоре који размишљају о већим улагањима.

„Са задовољством можемо да кажемо да су буџети за 2017. годину за већину ових програма у потпуности искориштени или уговорени, што указује на то да смо осмислили квалитетне програме од којих компаније могу имати директну корист. Исто тако, веома смо поносни што је укупан буџет за 2018. годину повећан за око 30%. За неке програме буџет је повећан за 50%, за друге је повећан за 10% или 20%, па ће, самим тим, компаније у Црној Гори имати додатних могућности током 2018. године. Нећемо се зауставити на постојећим програмима“, рекао је Бабић и додао да су додатна финансијска средства усмјерена на израду нових програма, не само из државног буџета, већ и из претприступних ЕУ фондова.

Оригинални интервју у цјелости можете преузети овдје.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?