Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Представљен Агробуџет у Голубовцима и Тузима: Пољопривредници заинтересовани за бесповратну подршку

Објављено: 19.02.2018. 23:46 Аутор: МПРР

MPRRMPRR

Мјере подршке пољопривредној производњи дефинисане Агробуџетом за ову годину, представљене су данас пољопривредним произвођачима у Голубовцима и Тузима. Заинтересованим пољопривредним произвођачима, који су у великом броју присутвовали радионици, представници Министарства пољопривреде и руралног развоја представили су све  могућности за добијање подршке, критеријуме прихватљивости, врсте инвестиција које се подржавају, као и процедурама за пријављивање на јавне позиве и добијање директне подршке. Посебан акценат стављен је на нове мјере подршке и новине у оквиру досадашњих мјера.

Пољопривредници су били заинтересовани за готово све мјере подршке које се спроводе у оквиру Агробудзета. Произвођаче из општине Голубовци посебно је заинтересовала подршка инвестицијама у повртарску производњу, за коју је јавни позив, управо, данас објављен, а кроз коју од ове године, у складу са раније исказаним сугестијама и потребама произвођача, уведена и подршка за набавку фолија за пластенике. Пољопривредни произвођачи из општине Тузи, осим за подршку производњи поврћа, изразили су интересовање за подршку приликом изградње бунара и бистијерни, као и за набавку намјенске механизације.

Као и у свим општинама у којим је до сада била промоција, исказано је велико интересовање за подршку младим фармерима, која је ове године додатно унапређења. Млади људи са завршеном средњом школом или факултетом пољопривредне или ветеринаске струке, за покретање сопственог бизниса у пољопривреди могу добити бесповратно 10.000 еура, а од ове године старосна граница повећана је са 30 на 35 година. Додатно, млади фармери имају већи проценат бесповратне подршке кроз јавне позиве за подршку инвестицијама, као и предстојећи ИПАРД.

Посебан фокус био је на директним плаћањима плаћања у биљној производњи и сточарству, и представљању мјера подршке намјењених руралном развоју. Наглашено је да је минимална површина за субвенције у биљној производњи смањена са 0,5 на 0,3 хектара, да је основна премија 180€/ха, и да је повећана за додатних 10 еура за младе кориснике. Са истим циљем а то је увођење што већег броја корисника у систем субвенција, смањени су критеријуми и кад су у питању директна плаћања у сточарству.

За сваку од појединачних мјера појашњено које су то инвестиције које су прихватљиве за подршку, критеријуме прихватљивости, потребна документацију коју је потребно доставити Министарству, и у којим роковима.

Мјерама руралног развоја, које су и најбројније мјере Агробуџета, наставиће да се подржава инвестирање у примарну производњу, улагање у прерађивачке капацитете, набавку механизације, изградја бунара и бистјерни, развој кластера. Подршка се обезбјеђује у износу од 50, 60 или 70% од вриједности инвестиције у зависности од програма.

Најављен је почетак спровођења ИПАРД програма у Црној Гори и појашњено да ће у наредном периоду бити расписан јавни позив.

Произвођачи са подручја градске општине Голубовци и општине у саставу Главног града Тузи, који до сада нијесу уписани у Регистар пољопривредних газдинстава, позвани су да то учине, јер је то основни услов за коришћење било које од мјера подршке.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?