Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Фонд за квалитет и таленте оперативан, Правилник о критеријумима за расподјелу средстава завршен: ДО 2.000 ЕУРА ЗА НАЈБОЉЕ УЧЕНИКЕ

Објављено: 23.02.2018. 15:02 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Правилник о критеријумима, начину и поступку расподјеле средстава за унапређење квалитета наставе и таленте, на основу кога ће функционисати новоосновани Фонд за квалитет и таленте, наредних дана ће ступити на снагу.

Њиме су за најбоље ученике предвиђене награде и до 2.000 еура, најавио је за Дневне новине министар просвјете Дамир Шеховић.

Дугоочекивани Фонд за квалитет и таленте коначно постаје оперативан. Из њега ће се издвајати средства за талентоване основце и средњошколце, најбоље наставнике, али и школе којима је финансијска подршка најпотребнија. Први човјек просвјетног ресора каже да су јасни критеријуми које ће ученици, наставници, те саме образовне установе морати да испуне како би били награђени.

"Из Фонда ће се финансирати ученици и основних и средњих школа, као и саме основне и средње школе којима је то најпотребније. Оно што ће бити неки од основних захтјева су успјеси на државним и међународним такмичењима, те успјеси ученика унутар самих школа. Наравно, биће ту још пуно критеријума којима ће се прецизирати захтјеви за ове три категорије за које ће се средства додјељивати: ученике, наставнике и школе. Јер, оно што нам је био приоритет јесте управо потпуна транспарентност поступка додјеле и захтјева, односно критеријума који се постављају", казао је Шеховић, уз констатацију да су образовање и дјеца превише важна и осјетљива категорија, да би дозволили да било ко доведе у питање ову огромну и важну причу за образовни систем.

НАГРАДА ЗАВИСИ ОД КАТЕГОРИЈЕ И УСПЈЕХА

Новац ће варирати, каже и зависиће од саме категорије за коју се додјељује, као и од степена успјеха у школи или на такмичењу.

"Када је ријеч о додјели средстава школама, водиће се, између осталог, рачуна о томе да ли установа има могућности за остварење сопствених прихода, да ли је већ добијала и колика средства од Министарства, да ли је ријеч о установи која је изњедрила ученике добитнике награда на државним и међународним такмичењима, а фокус ће бити стављен на школе у мање развијеним општинама... Ово су само неки од критеријума, а, како сам већ рекао, исти ће бити детаљно описани у Правилнику који би требало наредних дана да буде објављен. У сваком случају, средства ће ићи на примјер и до 2.000 еура за ученике који су остварили изузетне успјехе. Вјерујем да ће слични износи бити опредијељени и за најбоље наставнике, који задовоље критеријуме дефинисане правилником и конкретизоване конкурсом, објаснио је Шеховић.
Оснивањем Фонда, додаје, хтјели су да на системски начин ријеше ово питање. И до сада су се наравно награђивали таленти, али је то углавном, како и сам признаје, било стихијски и без довољно уједначених критеријума.

"Највећи дио потребних средстава за Фонд је обезбијеђен праведнијом расподјелом немалих сопствених прихода унутар система просвјете. Очекујемо да ћемо на тај начин обезбиједити око 1,5 милиона еура, што је највећи износ који је ова држава икад издвајала за ову намјену! То је, дакле, најбоља потврда опредијељености Владе да најбоље ученике и наставнике не само награди, него и промовише њихов учинак и рад, како би се и други угледали на њих", тврде министар.

ПОДРШКА КОНКРЕТНА, А НЕ ДЕКЛАРАТИВНА

Шеховић је подсјетио да су и ван тог Фонда, само у претходних годину и нешто дана, уложили преко 1,7 милиона еура у реконструкцију школа, а од тога је велики дио отишао на сјевер. "Радимо и преко наших могућности да се задовоље потребе свих образовних установа, иако се, због чињенице да имамо око 400 образовних објеката, може понекад чинити да можемо да радимо брже и боље", поручио је он.

Оснивањем Фонда за таленте, Шеховић каже да се шаље јасна порука-"нијесмо ту да бисмо одлагали бављење отвореним питањима у вези са дјецом, него да бисмо их конкретно и квалитетно рјешавали".

"То смо урадили онда кад смо увели бесплатне студије, онда кад смо за Универзитет Црне Горе обезбиједили највећа буџетска издвајања од његовог оснивања, онда кад смо увели енглески језик у вртиће, онда кад смо након читаве једне деценије вратили дуално образовање у наше школе за које дјеца примају накнаду и имају велике могућности за проналазак посла, када смо увели специјалистичке гимназије, али и ријешили проблем асистената у настави, као и онда кад смо спровели све остале реформске кораке у образовању током претходне године. Управо такву поруку шаљемо и оснивањем овог фонда: ту само да конкретно, а не декларативно, подржимо рад просвјете, а посебно најбољих у њој. Свако друго понашање, које се не огледа у конкретним дјелима на терену, сматрали бисмо демагошким, а самим тим и недостојним образовања", закључио је Шеховић. Б.Пејовић

Гдје ће се наставници и ученици информисати?
У сусрет расписивању позива за пријављивање за додјелу средстава, Минисарство просвјете ће направити велику кампању, којом ће се дати сви детаљи и која ће, нада се Шеховић, доћи до свих оних до који треба да стигне: вриједних, посвећених и зналаца.

А таквих има много више него што се нама понекад чини. То знам зато што смо, чак и прије формалног успостављања Фонда, утврдили праксу да се лично сусријећем са талентованим ученицима. Кроз разговоре са њима у претходној години сјајном дјецом која су освајала награде на међународним такмичењима из природних и друштвених наука, оснивање Фонда и стављање фокуса на њих се наметнула као природна потреба. Зато је наша иницијатива за оснивањем Фонда, објеручке прихваћена од Владе, и премијера лично, захваљујући чему смо и створили претпоставке за оволики износ средстава који ће се дијелити најбољима, а који је већи него икад, казао је он.

Стога, додаје, све што раде у дијелу промовисања образовања, не раде да би промовисали себе, већ да бисмо ту дјецу као и комплетан образовнијсистем ставили у фокус јавности. Шеховић цијени да су у томе били успјешни.

Радимо и преко наших могућности да се задовоље потребе свих образовних установа, иако се, због чињенице да имамо око 400 образовних објеката, може понекад чинити да можемо да радимо брже и боље.

1,7 МИЛИОНА ЕУРА У ПОСЉЕДЊИХ ГОДИНУ ДАНА УЛОЖЕНО ЈЕ У РЕКОНСТРУКЦИЈУ ШКОЛА

У претходних годину и нешто дана уложено је преко 1,7 милиона еура у реконструкцију школа, а од тога је велики дио отишао на Сјевер. "Радимо и преко наших могућности да се задовоље потребе свих образовних установа, иако се, због чињенице да имамо око 400 образовних објеката, може понекад чинити да можемо да радимо брже и боље".

Дневне новине, Бојана Брајовић

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?