Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић представио први јавни позив у оквиру ИПАРД-а: Велика подршка црногорским пољопривредницима, велика шанса и велика одговорност

Објављено: 26.02.2018. 18:21 Аутор: МПРР

MPRRПотпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић одржао је конференцију за новинаре поводом данас објављеног првог јавног позива за коришћење средстава из великог ИПАРД програма подршке црногорским пољопривредницима. 

Симовић је конференцију одржао на породичном пољопривредном газдинству Васа Ујкића, у мјесту Куће Ракића, у Тузима, и овај пут са жељом да добре вијести у сектору пољопривреде саопшти на терену, представљајући још једног вриједног домаћина и успјешног пољопривредног произвођача.   

Реализацијом ИПАРДА, како је казао Симовић, у наредне 4 године у црногорску пољопривреду ће бити инвестирано 87 милиона € - 39 из европских фондова, 12 из националног буџета и 36 милиона € учешћа произвођача.

„ВЕЛИКИ ИПАРД је ВЕЛИКА подршка Европске уније Црној Гори и њеном сектору пољопривреде. ВЕЛИКИ ИПАРД је ВЕЛИКА шанса и наша пољопривреда неће бити иста прије и послије реализације ИПАРД-а. ВЕЛИКИ ИПАРД је ВЕЛИКА одговорност свих укључених актера: и произвођача и стручних служби и бројних институција на државном и локалном нивоу“, поручио је Симовић, истичући да је Влада данас на терену и да шаље јасну поруку да ће бити у служби произвођача у свим фазама овог пројекта, како би ефикасно искористили расположива средства.

Обраћање потпредсједника Владе и министра пољопривреде мр Милутина Симовића

Поштовани домаћине, уважени господине Шпиц, уважени представници медија,поштоване колегинице и колеге,

И данас смо поново заједно код вриједног домаћина. Данас, на Кућама Ракића, на газдинству Васа Ујкића и његове породице.

На газдинству Ујкића, на 17ха узгаја се 90.000 чокота винове лозе, на 70 ха смиље, пелин и матичњак, на 25ха пшеница, затим 300 стабала маслина и 3.600 садница питомог и дивљег нара, а све заједно на око 115ха. Газдинство располаже и са фармом од 200 оваца, као и фармом свиња и кокошака.

Производи се пласирају на домаћем и регионалним тржиштима, а први контингенти вина и ракије извезени су на тржиште САД-а.

Газдинство је корисник подршке Министарства пољопривреде.

Даме и господо,

Подсјетићу вас да смо прије око 100 дана из Бјелопавлића, са шефом делегације ЕУ у Црној Гори, господином Оравом, упознали јавност да је Црна Гора испунила предуслове за коришћење европских средстава намијењених руралном развоју кроз ИПАРД програм.

У међувремену смо вриједно радили и створили смо услове за расписивање првог Јавног позива у оквиру ВЕЛИКОГ ИПАРД-а.

ВЕЛИКИ ИПАРД је ВЕЛИКА подршка Европске уније Црној Гори и њеном сектору пољопривреде.

ВЕЛИКИ ИПАРД је ВЕЛИКА шанса и наша пољопривреда неће бити иста прије и послије реализације ИПАРД-а.

ВЕЛИКИ ИПАРД је ВЕЛИКА одговорност свих укључених актера: и произвођача и стручних служби и бројних институција на државном и локалном нивоу.

Због тога данас, сви заједно, представљамо први Јавни позив. И наши европски партнери и представници општина и 6 министарстава и 4 надлежне управе и агенције и ИРФ. Дакле, ИПАРД није пројекат само Министарства пољопривреде.

Влада је задужила ове институције да приоритет у раду дају предметима и издавању документације, на основу које се остварује право на подршку из ИПАРД-а.

Влада је данас на терену и шаље јасну поруку да ће бити у служби произвођача у свим фазама овог пројекта, како би ефикасно искористили расположива средства.

Влада је упутила препоруку и локалним самоуправама о приоритетном поступању у издавању документације за потребе ИПАРД-а.

ВЕЛИКА улога у реализацији ВЕЛИКОГ ИАПРД-а припада и ИРФ-у, који треба да обезбиједи претфинансирање одобрених пројеката у убрзаној процедури одлучивања.

Дакле, ВЕЛИКИ ИПАРД тражи ВЕЛИКУ посвећеност свих институција, и тражи партнерство са произвођачима – непосредно на терену.

У то нас свакодневно увјерава енергија препуних сала широм Црне Горе, на презентацијама програма и мјера подршке. Енергија препуних сала је потврда повјерења, партнерства и позитиван одговор на поруке која долазе из Владе: да заједнички можемо унаприједити производњу и конкурентност, како би повећали доходак постојећих и отворили што више нових радних мјеста.

MPRRРеализацијом ИПАРДА у наредне 4 године у нашу пољопривреду ће бити инвестирано 87 милиона € - 39 из европских фондова, 12 из националног буџета и 36 милиона € учешћа произвођача.

Корисници овог јавног позива могу бити сва физичка и правна лица која су регистрована за бављење пољопривредом и која већ имају одређену пољопривредну производњу у секторима производње: млијека, меса, јаја, воћарства, повртарства, ратарства, узгоја гљива и печурака, љековитог и ароматичног биља, виноградарства, маслинарства, пчеларства, рибарства. Обухваћени су фактички сви сектори.

Предмет инвестиције може бити изградња или реконструкција објеката, набавка опреме, механизације, уређење инфраструктуре на газдинству, подизање воћњака, винограда, маслињака, заштићених простора, инвестиције у системе за коришћење обновљивих извора енергије, набавку кошница, изградњу рибњака и остало.

Овим јавним позивом подржаће се инвестиције у износу од 10.000 еура до 500.000 еура, а подршка износи до 60% прихватљивих трошкова, а ако се ради о младом фармеру испод 40 година, подршка износи 65%, док за оне који реализују инвестиције у планинском подручју изнад 600 мнв подршка износи чак 70%.

Јавни позив је отворен до 15. маја и већ од наредне недјеље крећемо у промоцију позива непосредно на терену. Опет код наших пољопривредних произвођача.

Овом приликом најављујем да ћемо убрзо објавити и други јавни позив из великог ИПАРД-а, који ће бити намијењен прерађивачима.

Говор представника Делегације ЕУ у Подгорици%2ц Херманн Спитз

 


 


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?