Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Савјет за родну равноправност разматрао препоруке Комитета за елиминацију свих облика дискриминације жена

Објављено: 28.02.2018. 00:06 Аутор: ПР служба

Улога жена у црногорском друштву значајно се мијења, а с тим у вези, развијају се и нови индституционални механизми за постизање родне равноправности.

У циљу јачања подршке унапређењу положаја жена и квалитета њиховог живота, у свим сферама и на свим нивоима, дјелује и Савјет за родну равноправност чија је сједница одржана данас у Подгорици.

Као стручно-савјетодавно тијело, формирано ради разматрања питања спровођења политике родне равноправности на националном и локалном нивоу, Савјет је на данашњој сједници разматрао препоруке Комитета за елиминацију свих облика дискриминације жена (ЦЕДАW) из јула 2017. године. Друга тачка дневног реда односила се на презентовање информација у вези са облашћу заштите и унапријеђења људских права жена са представљања Трећег националног извјештаја о стању људских права у Црној Гори(УПР), из јануара 2018. године.

Министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка, у својству предсједавајућег, рекао је да је циљ Савјета да у наредном периоду ради интензивније и разматра благовремено сва питања која су од важности за спровођење родне равноправности.

Он је поновио да се једна од препорука ЦЕДАW комитета односила на важност улоге коју има ово национално тијело и да, као предсједавајући Савјетом, очекује од чланова и чланица да своје иницијативе редовно и одговорно достављају, а на које ће Савјет настојати да да све потребне одговоре.

Он је присутне информисао да је испоштована сугестија чланова/ица Савјета да се састав прошири укључивањем представника и представница других министарстава као што су Министарство финансија, економије, јавне управе и одрживог развоја и туризма.

Чланови и чланице Савјета су информисали о активностима које су започете у вези са реализацијом добијених препорука.

Чланице из невладиног сектора предложиле су да се Савјет чешће састаје због озбиљности питања које третира. Такође, један од закључака односио се и на рад одбора који дјелују у склопу Савјета, а који ће интензивније размартати актуелна питања која се односе на спровођење политика једнаких могућности на свим нивоима.

Сједници су у својству посматрача, присуствовали и представници/е Делегације ЕУ у Црној Гори, Мисије ОЕБС-а у Црној Гори, Канцеларије УНДП и институције Заштитника људских права и слобода Црне Горе.

Министарство за људска и мањинска права

 

 

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?