Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Промоција европских вриједности слободе вјероисповјести "Религија и међурелигијски дијалог“

Објављено: 05.03.2018. 20:29 Аутор: Маја Јовић

У оквиру идеје о промоцији европских вриједности кроз организацију конференције о слободи вјероисповјести, Министарство за људска и мањинска права организовало је дводневни скуп на тему „Религија и међурелигијски дијалог“, у Улцињу 03.-04. марта.

На конференцији, представници академске заједнице, националних институција, вјерских заједница и цивилног друштва су се сагласили да је интер-религијски дијалог темељ партиципативне демократије у Црној Гори, те да етичке вриједности које се налазе у темељу свих монотеистичких религија представљају оптималну платформу за изградњу складних међувјерских односа у црногорском друштву.

Оцијењено је да модерна, демократска политичка заједница подразумијева поштовање људских права, укључујући вјерска права и слободе, као темеља интеррелигијског дијалога и толеранције.

Такође, констатовано је да је Црна Гора добар примјер мултикултуралног и мултиконфесионалног друштва у коме постоји Уставна одијељеност државе од цркве, али и да је тај модел односа потребно допунити усвајањем релевантних прогресивних пракси земаља ЕУ, које указују да је најбољи модел односа државе према цркви однос кооперативне одвојености.

Посебно је истакнута вриједност уставног патриотизма као кључна парадигма различитости у Црној Гори, те потреба за заједничким дјеловањем и сарадњом цркава и вјерских заједница.

Учесници конференције су као један од кључних изазова у Црној Гори идентификовали недовољно висок ниво религијске писмености грађана и грађанки, те је стога оцијењено да је потребно ојачати систем образовања, као кључног сегмента едукације из области историје религије са иновацијама образовних садржаја и кроз иницијативу израде адекватних уџбеника.

На конференцији је оцијењено и да је потребно радити на јачању превенције конфликата и образовању за мир, уз сарадњу на регионалном, националном и локалном нивоу, те да је улога вјерских заједница у том контексту од суштинског значаја.

Указано је на потребу јачег укључивања вјерских институција у смањивању родне дискриминације и постизања родне равноправности.

Оснажити интеррелигијски дијалог на бази универзалних етичких вриједности, као важан фактор међувјерског уважавања и прихватања различитости.

Потребно је едуковати новинаре и унаприједити медијску писменост као најважнији инструмент у правилном извјештавању о вјерским заједницама, са циљем поштовања европских стандарда и медијског професионализма.

Потребно је спровести истраживања везана за међувјерске односе, разумијевање и познавање различитих вјерских традиција и религијског наслеђа у Црној Гори.

На крају, учесници конференције су се сагласили да би у иницирани дијалог требало укључити и друге институције како би се исти продубио и ојачао.

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?