Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Примјеном РИА правила до квалитетнијих прописа

Објављено: 06.03.2018. 18:55 Аутор: Ивона Михајловић - администратор
Ministarstvo finansija

Министарство финансија је организовало дводневну обуку за државне службеника из области примјене модела стандардног трошка, која је имала за циљ  унапређење аналитичких капацитета у поступку спровођења анализе о процјени утицаја прописа (РИА) на грађане, привреду и буџет. 
Поменута Анализа, представља контролу успостављања квалитетног законодавног оквира прије самог усвајања прописа, чиме се предупређује усвајање рјешења која ограничавају пословање и стварају препреке привредним субјектима.

Предавачи на обуци били су др Бојана Бошковић, генерална директорица Директората за финансијски систем и унапређење пословног амбијента у Министарству финансија и др Бранко Радуловић, професор на Правном факултету у Београду. 

Како је саопштено, правилно разумијевање и спровођење Анализе омогућава креаторима политика да боље разумију посљедице, тј. трошкове, користи и дистрибуционе утицаје одлука, осигурава правовремено откривање индиректних и ненамјераваних утицаја прописа, поједностављење регулаторног окружења, транспарентност процеса, као и побољшање рада државне администрације, унапређење координације регулаторних активности и одговорности регулатора.

У претходном периоду, у циљу јачања институционалних капацитета релевантних ресора, прво у сарадњи са ИФЦ-ем, Министарство финансија је спровело четири обуке, при чему је обучено око 60 државних службеника, а након тога у сарадњи са УСАИД-ом спроведено је још 6 обука, при чему је обучено око 120 службеника.


ПР СЛУЖБА 
МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?