Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић посјетио Општину Петњица: Валоризација богате културне баштине шанса за даљи развој Петњице

Објављено: 09.03.2018. 23:58 Аутор: мку
Министар културе Александар Богдановић боравио је данас у радној посјети Општини Петњица и разговарао са предсједником Општине Самиром Аговићем и сарадницима.

Током посјете Општини размотрени су модели за даље унапређење културне понуде Петњице и јачање сарадње са Министарством, али и националним установама културе.

Министар Богдановић је нагласио да Влада остаје чврсто опредијељена развоју сјевера кроз реализацију бројних пројеката у свим сегментима, укључујући и оне у области културе. Истакао је да ће у наредном периоду Министарство и институције културе још снажније подржавати развој културе на сјеверу и омогућити да и становницима сјевера буду доступни сви културни садржаји које институције креирају. Министар је најавио да ћемо заједно са општинама креирати мјесечни програм културних садржаја на сјеверу, у који ће се укључити националне установе културе из Подгорице, са Цетиња и из Котора.

Разговарано је о валоризацији Вјештине израде Бихорског ћилима, која је заштићена као нематеријално културно добро Црне Горе. Предсједник Аговић је истакао како се Петњица посебно поноси овим насљеђем и навео да Општина има у плану оснивање музеја посвећеног Бихорском ћилиму. Саговорници су размотрили моделе за оснивање ове установе и том приликом је министар Богдановић истакао да ће Министарству културе пружити сву потребну стручну и експертску помоћ у овом процесу. Било је ријечи и о плановима за упис Вјештине израде бихорског ћилима на УНЕСЦО листу добре праксе и договорено да Општина у што скоријем року достави иницијативу Министарству, која ће добити пуну подршку.

Саговорници су истакли значај и потенцијал археолошких локалитета Торине и Пећина град, у којима се могу пронаћи материјали из праисторијског периода. Министарство културе је до сада подржавало археолошка истраживања ових локалитета, па је на тај начин и у овој години опредијелило средства за истраживања на локалитету Пећина град. Током састанка је представљен план за оснивање археолошко-авантуристичког парка, који би био значајан за валоризацију и промоцију ових заштићених културних добара.

Министар Богдановић и предсједник Општине Аговић су обишли петњичку џамију, културно добро за чију је санацију Министарство културе у претходним годинама опредијелило значајна средства. Разговарано је о даљим радовима којима би се санирао и ентеријер овог културног добра, при чему је министар Богдановић истакао спремност Министарства да настави са подршком.

Министар Богдановић и предсједник Општине Аговић су разговарали о потреби адаптације љетње сцене, намијењене реализацији бројних културних садржаја током љетњих мјесеци и истакли су како ће Министарство и Општина заједно размотрити могућности за њено уређење.

Министар Богдановић је истакао и потребу оснивања регионалне установе у једном од градова на сјеверу, која би својим дјеловањем и активностима објединила културне садржаје и понуду и била доступна свим грађанима на сјеверу.


















Да ли вам је садржај ове странице био од користи?