Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Гостовање у Јутарњем програму РТЦГ на тему “Очеви и родитељско одсуство"

Објављено: 12.03.2018. 18:59 Аутор: мрсс
Марко Ћиповић, самостални савјетник за радне односе у Дирекцији за радне односе Директората за рад, гостовао је на јутарњем програму РТЦГ на тему “Очеви и родитељско одсуство". 

Приликом гостовања је истакао да постоји значајан пораст очева који користе право на родитељско одсуство и да је на територији Главног града Подгорица наведено право у 2017. години користио је 71 отац, који се налазе на евиденцији Завода за запошљавање Црне Горе и примају од Центра за социјални рад Подгорица, накнаду у износу од по 80.02 еура мјесечно до навршења године дана дјетета.

Родитељско одсуство у 2017. години, користило је и 13 запослених очева за које послодавци добијају рефундацију накнаде зараде од Центра за социјални рад Подгорица.

Такође, напоменуо је да је родитељско одсуство право једног од родитеља да користи одсуство са рада због његе и старања о дјетету, до 365 дана од дана рођења дјетета, те и да мајка дјетета не може да отпочне да ради прије него што протекне 45 дана од дана рођења дјетета. Након што протекне 45 дана, право на родитељско одсуство може да се пренесе на другог родитеља односно оца дјетета.




ПР слижба Министарства рада и социјалног старања
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?