Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Добром сарадњом до постизања циљева

Објављено: 15.03.2018. 19:34 Аутор: мрсс
Досадашња сарадња Министарства рада и социјалног старања са међународном организацијом УНИЦЕФ показала се као јако значајна за развој и реформу система социјалне и дјечје заштите у Црној Гори, оцијенио је министар Кемал Пуришић на данашњем састанку са шефом представништва УНИЦЕФ-а за Црну Гору Осамом Макавијем Когалијем.

Током састанка разговарало се о евалуацији система праћења стања дјечјих права у Црној Гори, као и о даљим корацима у области реформе система социјалне и дјечије заштите, са посебним освртом на деинституционалузацију, развој хранитељства, борбу против сиромаштва дјеце и примјену Стратегије о превенцији и заштити дјеце од насиља.

Министарство рада и социјалног старања, је у протеклом периоду, у сарадњи са овом УН огранизацијом покренуло велики број иницијатива које су имале за циљ пружање помоћи рањивим категоријама друштва, са посебним освртом на дјецу, као и подизање свијести наших грађана о истом.

Један од основних циљева у области заштите права дјеце свих држава је измјештање дјеце без родителског старања из институција, као посебно рањиве категорије, у чему је Црна Гора направила веома значајне кораке такјо што је у потпуности искоријенила смјештај дјеце од 0-3 године у ЈУ Дјечји дом „Младост“ у Бијелој, гдје тренутно на смјештају не борави ниједно дијете узраста од 0 - 3 године. На састанку се разговарало о активностима које ће условити да се постигнути резултати одрже, као и о онима које ће обезбједити измјештање старије дјеце из великих резиденцијалних установа, као и даљим корацима да се зацртани циљеви реализују, попут даљег развоја хранитељства, оснивања малих кућних заједница за дјецу без родитељског старања итд. 

Данашњим састанком потврђена је даља сарадња, као и потреба за континуираном стручном и техничком подршком УНИЦЕФ-а у циљу даљег унапрјеђења система социјалне и дјечје заштите.


ПР служба Министарства рада и социјалног старања
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?