Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Дамјановић гостовала у емисији “Из правог угла” РТЦГ

Објављено: 15.03.2018. 23:30 Аутор: Министарство науке
Црна Гора има научни потенцијал и држава ће, кроз више пројеката, настојати да заустави одлазак младих научника из земље, поручила је министарка науке Сања Дамјановић, гостујући у емисији "Из правог угла" РТЦГ.
Ministarstvo nauke

Видео: Министарка Дамјановић гостовала у емисији “Из правог угла” РТЦГ

Министарка науке је оцијенила да се Црна Гора навикла на увоз знања, иако има пуно младих људи који имају иновативне идеје. "Циљ је да се направи амбијент који ће тим младим људима обезбиједити простор за бизнис. Битно је формирати старт-ап, односно копчу између научно - технолошке идеје и производа који има шансу на глобалномн тржишту", наводи Дамјановић и додаје да у Црној Гори постоји научни потенцијал, који је може повести према технолошком опоравку. "У Црној Гори имамо 7 Старт-Уп-ова и добила сам информацију да је један данас управо награђен на свјетском самиту", казала је Дамјановић.

Сматра да се, уз пореске олакшице, може зауставити одлазак младих и иновативних особа из Црне Горе. Влада је, каже министарка, из капиталног буџета издвојила 13 милиона еура за изградну научно - технолошког парка. "Министарство науке има средства да се ове године изради прво идејно рјешење, па главни пројекат, тако да очекујем да најкасније до 2021. године имамо такав један научно - технолошки парк", саопштила је Дамјановић. Црна Гора се, како каже, окреће према иновацијама, наводећи да Европска комисија препознаје значај науке и технологије.

"Сигурно знате да постоји тај престижни програм ЕУ "Хоризонт 2020". Управо је стопа успјешности Црне Горе у том програму била мала, односно били смо практично посљедњи у Европи. Имала сам осјећај да је постојао отпор наше научне заједнице да иде у том смјеру, док је министарство науке направило ту спону, још 2014. и из пола нашег буџета је била контрибуција за учешће у том програму, односно ефективно пола милиона еура", саопштила је Дамјановић.

Она је казала да је Црна Гора, од септембра значајно поправила резултат и од посљедњег дошла до првог мјеста, што је, како наводи, одјекнуло на међународној научној сцени.

"Хоризонт 2020 није ништа друго него мапирање друштвених изазова и онда се позива научна заједница и приватни сектори да предложе најбоља научно - технолошка рјешења", рекла је Дамјановић и као примјер навела обновљиве изворе енергије. Због успјеха у том пројекту, буџет министарства науке је повећан за 60 одсто, на више од 4 милиона еура, казала је Дамјановић. Земље које улажу више у науку, како оцјењује, имају развијенију економију, мању стопу незапослености и бољи животни стандард.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?