Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Одржан први састанак Управног одбора ИПА пројекта „Ка правилима ЕУ о координацији шема социјалне сигурности”

Објављено: 15.03.2018. 20:00 Аутор: мрсс
Дана, 15. марта 2018. године, у ЕУ Инфо Центру у Подгорици, одржан је први састанак Управног одбора ИПА пројекта „Ка правилима ЕУ за координацију шема социјалне сигурности”. 

Састанком Управног одбора пројекта предсједавао је генерални директор Директората за пензијско и инвалидско осигурање и борачку и инвалидску заштиту, гдин Јово Пајовић који је истакао значај пројекта за Црну Гору у свијетлу отварања преговарачког поглавља 2 – Слобода кретања радника и обавезама које из њега проистичу, а које Црна Гора треба да испуни прије приступања Европској унији. 

Вођа тима пројекта, Сњежана Балоковић из Хрватске и експерткиња Мариа Касарова из Бугарске су представиле Почетни извјештај пројекта и активности које су планиране да се спроведу у наредном периоду. У оквиру три компоненте пројекта, активности ће бити фокусиране на израду свеобухватних анализа (процјену законодавства, финансија и администрације) о утицају слободног кретања радника између држава чланица ЕУ и Црне Горе и о утицају на систем социјалне сигурности у Црној Гори, затим на јачање капацитета релевантних надлежних органа укључених у координацију шема социјалне сигурности и коначно, на израду Комуникационе стратегије за раднике мигранте у циљу правовремене припреме црногорске администрације да информише раднике мигранте из Црне Горе и из ЕУ, који бораве у Црној Гори, о правима из области система социјалне сигурности. 

Састанку су присуствовали чланови Управног одбора и њихове замјене из Министарства рада и социјалног старања, Министарства здравља, Центра за социјални рад за Главни град Подгорицу и општине у оквиру Главног града Голубовци и Тузи, Фонда за пензијско и инвалидско осигурање, Фонда за здравствено осигурање и Завода за запошљавање, као и Министарства европских послова.

Такође, састанку су присуствовали представници Делегације Европске уније у Црној Гори, као Уговарачког тијела и представници КПМГ-ја као конзорцијума који спроводи овај пројекат. 

Пројекат „Ка правилима ЕУ о координацији шема социјалне сигурности”, вриједан око 400.000 ЕУР, се финансира из средстава Европске уније кроз Инструмент за ЕУ интеграције (ЕУ Интегратион Фацилитy), а главна корисничка институција је Министарство рада и социјалног старања. Пројекат траје 18 мјесеци и спроводиће се до краја јула 2019. године. 


ПР служба Министарства рада и социјалног старања
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?